×

Warning

JFolder: :files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/samac/poplava
×

Notice

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/samac/poplava

EU Program za oporavak od poplava - uspostavljanje normalnih uslova za život - pozitivan ishod za više od 610.000 ljudi

Bosanski Šamac
Typography

U stanu Jelice Stefanović u Ulici Dositeja Obradovića u Šamcu, koji je obnovljen kroz EU Program za oporavak od poplava, živi sedmoro mladih: njen sin, kćerka, snaha i četvoro unučadi, dvogodišnji Filip i Nikola, jednogodišnji Aldin i Anja kojoj je samo sedam mjeseci.

Poplave koje su sredinom maja 2014. godine zahvatile Šamac uništile su dom Jelice
Stefanović kao i stotine drugih u Šamcu. Kroz EU Program stan je kompletno obnovljen a njemu danas živi njena osmočlana porodica.

Prisjećaju se poplava

Djeca trčkaraju, prave nestašluke, a Jelica, uz kafu, započinje priču o tome kako su preživjeli majske poplave 2014. godine.

-Kada je voda krenula moj stariji sin Sanjin je pokušao spasiti nasip. Međutim, oko pet sati ujutro, došao je i rekao: ne može se spasiti, probit će – govori nam Jelica, te sugeriše sinu da on nastavi priču o njihovoj evakuaciji iz stana.

On se dobro sjeća 14. maja 2014. godine. Kaže da je voda oko pet sati ujutro probila nasip, te da je za manje od tri sata skoro cijeli grad bio pod vodom.

-Ubrzo je došla i do nas. Bili su to teški trenuci. Pokupili smo najvažnije stvari za djecu, a potom se popeli na sprat kod komšije. Naš stan je, kao i stotine drugih u Šamcu, u maju 2014. godine, za vrijeme tih nezapamćenih poplava bio potpuno uništen - kaže Sanjin i dodaje:

-Nama voda nije ušla kroz prozor, nego kroz vrata i podove. Gore na spratu smo proveli jedan dan. Bilo je dosta spasilačkih službi iz Gradačca a dolazili su i iz susjedne Hrvatske. Stanovništvo su evakuisali. Helikopteri su stizali kod Spomen–sobe u Šamcu, koja je od nas udaljena nekoliko stotina metara. Sa tog mjesta su ljude vozili dalje. Mi smo pozvali jednog momka sa čamcem. Stao je uz prozor i odvezao moju porodicu, a i ja sam kasnije na isti način prebačen – prisjeća se Sanjin.

Helikopterom su prebačeni kod rodbine u Crkvinu, mjesto u blizini grada, gdje su proveli 15 dana. Sanjin je zajedno sa suprugom nakon dvije sedmice došao kući.

-Voda se još nije bila sasvim povukla. Bile su službe iz Poljske i Turske sa velikim pumpama. Ispumpavali su vodu. Sve što je bilo u stanu od namještaja morali smo baciti. Samo su ostali zidovi – govori Sanjin.

Stan je obnovljen kroz EU Program

A onda su, dodaje Jelica, stigli predstavnici EU Programa, kojeg provodi UNDP. Oni su procijenili štetu a ubrzo zatim je krenula realizacija obnove stana kroz ovaj Program.

-Obnovili su nam kompletan sprat. Uradili su malterisanje i krečenje cijelog stana, napravili spuštene rigips stropove. Umjesto uništenog brodskog poda urađen je laminat, urađene su potpuno nove elektroinstalacije, te nova stolarija – prozori i vrata – ispričala nam je Jelica.

Ova žena ističe da život ide dalje, te da je uz pomoć dobrih ljudi njena porodica ponovo dobila svoj sretni dom.

-Najviše smo zadovoljni sa ovim što su uradili. Bez njih, iskreno, ne znam kako bi ovo finansirali. Mi
ne bi mogli sve ovo da renoviramo – govori Jelica.

Jelica danas nema ni posla, ni penzije, a porodica preživljava od onoga što zaradi Sanjin.

-Majka je bolesna. Nema ni dovoljno godina za starosnu penziju, a još nije ostvarila ni invalidsku. Jedino ja povremeno radim. Imam prijatelja koji je vodoinstalater. Pomažem njemu, i tako zarađujem – govori nam Sanjin.

No, uprkos svemu, najveću sreću i snagu ovoj porodici daje četvero sretnih mališana. Njihovi roditelji planiraju ih upisati u osnovnu školu “Šamac” koja se nalazi preko puta njihovog doma, a koja je također, obnovljena u okviru EU Programa za oporavak od poplava.


Antrfile: EU Program za oporavak od poplava obnovio je 4640 domova

Jedna od pet komponenti EU Programa za oporavak od poplava usmjerena je na obnovu privatnih stambenih jedinica za najugroženije porodice i pojedince u zajednicama koje su pogođene majskim poplavama 2014. godine.

Program za cilj ima obnovu 4.640 domova za više od 16.240 ljudi. Svi korisnici Programa birani su putem javnih i transparentnih procedura koje su provele opštinske komisije sačinjene od: opštinskih zvaničnika, predstavnika lokalnih zajednica, civilnog društva i centara za socijalni rad.

EU Program za oporavak od poplava finansira Evropska unija, a provode ga UNDP, UNICEF i IOM.

{gallery}samac/poplava{/gallery}