Patron u Bosanskom Šamcu

Bosanski Šamac
Typography

Župa Bos. Šamac koji se nalazi u Bosanskoj Posavini 3. svibnja svečano je proslavila patron i 50 godišnjicu misništva župnika vlč. Josipa Janjića. Svečano misno slavlje predslavio je zlatomisnik vlč. Janjić a propovijedao je vlč. Pavo Brajnović, ispovjednik časnih sestara Služavki malog Isusa u Vitezu, u koncelebraciji sa 14 svećenika.

Na misi je bilo nazočno nešto preko 500 vjernika. Sve je na početku pozdravio vlč. Josip Janjić, župnik radostan i vidno pomalo potresen što je dočekao ovaj veliki jubilej. Pozdravivši sve kolege svećenike, božji puk i sve nazočne koji su došli na proslavu patrona i na ovaj jubileja. Misu je pjevanjem uzveličao crkveni zbor iz Gornje Dubice pod ravnanjem župnika fra Velimira Bavrke.

U svojoj homiliji vlč. Pavo je naglasio da „Bog bira pojedinačno a i grupno. Bog je izabrao vlč. Janjića prije 50 godina da ide za njim. U svojem poslanju svećenik osjeća Božju ljubav i prinosi Kristovu žrtvu na oltaru. Svećenik se svakodnevno stavlja Bogu na raspolaganje. Ne vrši više svoju, nego Božju volju. Svećenik treba imati sućuti s današnjim čovjekom.

Uvijek se treba svećenik pitati o Bože zašto si pozvao mene? Pozvao me je jer sam mu se odazvao i pristao na njegov pozi. Vlč. Josip samo je 34 godine služio u župi Srca Isusova u Bos. Šamcu. Nije se plašio vihora, oluja, poplava i svih navala i nasrtaja, jer je štovao Srce Isusovo od kojega je crpio snagu i duhovno rastao“ završio je vlč. Brajnović.

Nakon sv. mise upriličen je za svećenike i uzvanike objed i zajedničko druženje uz izmjenu mišljenja.

Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali