Brčko
Typography

Snjezna-gospa

Po vrlo lijepom vremenu proslavila je župa Poljaci k. Brčkog patron Snježnu Gospu. Euharistijeko slavlje predvodio je vlč. Andrija Župarić župnik u Lukavcu, u koncelebraciji s dvanaest svećenika i redovnika.

Okupilo se oko 400 vjernika, a pjevanje je animirala s domaćim župljanima s. Marija Filipović SMI., rodom iz ove župe. Na početku je sve svećenike i vjernike pozdravio vlč. Mato Majić, župnik domaćin, radujući se lijepom broju vjernika na proslavi patrona, naglasivši da je uvijek lijepo slaviti i veseliti se majci a posebno ovdje i danas BDM, našoj zagovornici.

Propovjednik Andrija Župarić je rekao kakav god naziv dali BDM ona je uvijek naša Majka naglasivši u propovijedi: „čovjek može na Boga zaboraviti, posebno kad ima veće bogatstvo. Čovjek se treba tada pitati kuda to on ide?

Trebamo često zastati da sustignemo sami sebe. Blažena Djevica Marija je glavni put Boga prema nama i naš put prema Bogu. Živimo u vremenu koje je opterećenje za našu dušu, a naše crkve su mjesto rađanja i preporađanja čovjeka. Upravo na patron župe nekako dodiruje nebo zemlju.

Bog se služi nevoljama, patnjama, kušnjama, kako bi smo se mi promijenili. Život se stalno mijenja posebno gledajući tehnološki, iz svih opasnosti najpozvanija je Majka da nas izbavlja i spašava, kao što se brine majka za svoje dijete, za svoje najmanje.

Ljubav majke prema djetetu je neizmjerna, kad je izgubimo odlazi i dio nas s njom. Primijenimo ovo sve na Majku nebesku“ završio je propovjednik. Tijekom rata 1992.-1995. godine župna crkva i ostale crkvene zgrade srpski ekstremisti su teško oštetili, a Hrvate katolike protjerali, no brzo su koncem rata vratili na svoje.

Župa Poljaci imala je 2001.godine 215 obitelji, sa 393 vjernika, a danas 2014. ima 199 obitelji sa 387 vjernika, dakle dosta je dobro stanje i malo se promijenilo. ​​​​​​​

Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali