Brčko
Typography

zupa goriceDana 17. siječnja župa Gorica k. Brčkog proslavila je svoga zaštitnika sv. Antu Pustinjaka. Po veoma lijepom vremenu, za ovo doba godine, euharistijskom slavlju predsjedao je fra Pero Baotić, župnik u Gornjoj Tramošnici,  u koncelebraciji sa 12 svećenika.

Pjevali su svi nazočni vjernici na sv. misi. Po običaju sve je na početku pozdravio domaćin vlč. Đuro Živković, župnik Gorice, čestitavši ujedno svima koji su taj dan slavili imendan.

Predsjedatelj euharistijskog slavlja u propovijedi je naglasio da sv. Anto koji se slavi zimi i onaj koji se slavi ljeti nisu isti, što se često poistovjećuje kod običnih vjernika: „Ovaj sv. Anto kojeg slavimo 17. siječnja je i zaštitnik domaćih životinja, kojima je seljak vjernik pokazivao veliku pažnju jer se od domaćih životinja: svinja stoke i drugog „mala“ (kako se prije stoka zvala), na selu živjelo i proživljavalo.
Da li se danas može i govoriti da je zaštitnik domaćih životinja, jer je toga sve manje i manje. Skoro ćemo trebati ići u etno-sela da vidimo životinje koje je prije imao skoro svaki čovjek na selu u svaki domaćin. Da li ćemo skoro i djecu ići i vidjeti također u etno-selu jer je i djece sve manje kao i sklopljenih brakova. Sv. Anto Pustinjak odrekao se materijalnih dobara, razdijelio ih drugima i otišao u pustinju“.
 
Nastavio je propovjednik „Materijalno dobro po sebi nije zlo, ali ako se čovjek naveže na materijalno dobro, postaje onda ono zlo, i čovjek postaje zao. Sv. Anto uči nas da dobro stavimo na raspolaganju Bogu, nebeskom Ocu, da nešto dođe i do sirotinje.
Već nas, ovaj svetac, uči dobroj ekonomiji, raspodjeli dobara jednako svima bogatima i siromasima, na koji bih način veći dio ljudi bolje živio. Današnji čovjek ima mnogo zato je proklet, prije čovjek nije imao mnogo i bio je sretan, pa je prokletstvo bilo daleko od prijašnjeg čovjeka.
Da je to bilo tako svatko će to danas, i ovdje među nama potvrditi. Ovaj svetac živio je u pustinji, radio u pustinji i opet došao onima kojima je bio poslan, i za kojega se pripremao u pustinji,  za čovjeka. Uz pomoć sv. Ante oduprimo  se čvrsti u vjeri. On nas poučava kako se odnositi prema Božjim dobrima, kako se odnositi prema molitvi, samo se ugledavši u njega možemo proslaviti“ završio je fra Pero.
 
Prema statistikama od 2001. godine župa Gorice imala je samo 75 katoličkih obitelji sa 171. katolikom. Danas 2014. godine ima 168 kuća sa 204. vjernika. Ovako stanje još je posljedica ratnih zbivanja od 1992. godine. Ne preostaje nam ništa drugo, već da Bog učini, kako On to najbolje zna, da se stanovništvo u ovoj župi kao i u drugima župama ovoga regija poveća.


                                                                       Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali