Članci o svecima
Typography

Danas ćemo zapaliti treću adventsku svijeću - svijeću RADOSTI i VESELJA. Treća nedjelja adventa u kršćanskoj starini zvala se nedjelja radosti po početnim riječima ulazne pjesme: Gaudete - Radujte se!

Dobro znamo da se radost ne može kupiti; ne može se ni zapovjediti, ali mogu se stvoriti preduvjeti koji vode u radost u Gospodinu. Kršćaninova radost je unutarnja radost: ona je u srcu koje je pohodio Gospodin, koje je izliječio Gospodin, u srcu koje je, uz Božju pomoću, upoznalo pravi put kojim mu j ići.
Vjeran je Bog koji nas poziva da ga nasljedujemo i dat će nam obilno milosti svoje. I to samo zato jer nas ljubi.

tri svijece

Radujem se u Gospodinu, radujem

Prva karakteristika koja upada u oči, a ujedno i najupečatljivija karakteristika kršćanina trebala bi biti njegova radost. Kršćani bi doista trebali biti ispunjeni radošću. Ne površnim veseljem koje više zarobljava, nego što oslobađa, nego istinskom radošću koja čovjeka ispunja i potiče na djelotvornu ljubav.

Koliko je netko doista Božji, možemo prepoznati po količini radosti koja je u njegovom srcu. Radost se ne da odglumiti. Hinjena radost postaje komična i uvredljiva. Stoga nam ne treba velika mudrost da bismo dokučili koliko smo Božji. Potrebno je samo vidjeti koliko su naše zajednice radosne, sastavljene od radosnih osoba.

Uvijek se radujte

Današnje drugo čitanje počinje pozivom na radost. U nastavku se navode sredstva postizanja radosti koja od nas zahtijevaju angažman i trud. Istinska radost se ne postiže sama od sebe. Potrebno je surađivati s Duhom Svetim i svakodnevno prilagođavati svoj život Božjoj volji.

Istinska radost pravog kršćanina je povezanost s Kristom. Stoga je sa životom prema Božjoj volji povezano i upoznavanje Isusa koji je Krist, kako bismo ga mogli što kvalitetnije nasljedovati.

Riječi koje je uputio Ivan Preteča svojim suvremenicima, opominjući ih da je Krist među njima, ali ga oni ne prepoznaju, jednako se mogu uputiti i našoj generaciji. Isus je među nama prisutan u svojoj Riječi, sakramentima, posebno Euharistiji, u Crkvi i brojnim znakovima vremena. Potrebno je naučiti prepoznavati Božju prisutnost u našim životima i svijetu oko nas.

Da nam se ne dogodi da ono što nam jedino Krist može dati tražimo na krivim mjestima ili od krivih ljudi. Uzalud nam je pružati ruke očekujući pomoć od raznoraznih lažnih proroka i zavodnika kad nam spasenje može dati jedino Krist. I to spasenje koje ide preko križa do proslave. Križ je neizostavno sredstvo spasenja. I jedini način da se poistovjetimo Kristu i zajedno s njime uživamo vječnu radost.