Derventa
Typography

Dvadeset i dvojici Hrvata iz Dervente vratilo se natrag ono što je bilo njihovo. Bili su u progonstvu 25 godina u Republici Hrvatskoj, a u petak 09.veljače 2017. su im uručeni ključevi obnovljenih domova koji su porušeni u proteklom ratu. Davor Čordaš ministar za izbjegle i raseljene osobe Republike Srpske kazo je kako se najviše prognanika prijavilo za povratak u Derventu na sjeveru BiH u kojoj je prije rata živjelo skoro 22.000 Hrvata.

derventa kuca

Od ukupno 24 obiteljske kuće koje su obnovljene i čijim vlasnicima su uručeni ključevi, 22 su vlasnici Hrvati.

‘Nakon ove 24 izgrađene kuće, počinje gradnja novih 20, a sljedeće 2018. godine još 40obiteljskih kuća. Očekujemo da ćemo u ovoj godini početi i gradnju stambene jedinice za zbrinjavanja 30 interno raseljenih osoba’, rekao Davor Čordaš HDZ BiH).

Josip Ravlić je jedan od povratnika u Derventu koji je u ime oca Stipe preuzeo ključeve obnovljene kuće i kazao kako je njihova obitelj na povratak čekala 25 godina te da je zadovoljan radovima na obnovi kuće.

Za obnovu 24 obiteljske kuće na području Dervente izdvojeno je pola milijuna eura.
Po riječima državne ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac najviše se Hrvata iz BiH koji su bili u izbjeglištvu u Hrvatskoj prijavilo za obnovu obiteljskih kuća na području BiH. Rekla je da se do polovice 2018. planira stambeno zbrinuti  oko2.000 povratničkih obitelji.

Ukupna vrijednost Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja iznosi oko 600 milijuna eura, od čega se više od 100 milijuna eura odnosi na projekte u BiH, a ostatak na obnovu prijeratnih obiteljskih kuća u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Najveći pojedinačni donator za obnovu kuća je Europska unija.

PRESS Posavina.org