Derventa
Typography

Po peti put je, u organizaciji Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju “Budućnost”, iz Dervente 26. svibnja 2016. godine održan festival takmičenju u vokalnom izvođenju “Raspjevani maj”, na kome je učestvovalo 11 takmičara iz Banjaluke, Dervente, Doboja, Modriče i Prnjavora.

Ideja ovog festivala je bila da se pruži zgoda nadarenim učenicima da pokažu svoje glazbeno umijeće a uz to da se druže i da se ova škola široj javnosti predstavi kao mjesto u kojem se ne izvodi samo nastavni program već se provode i vannastavne aktivnosti.

Tako su se mladi takmičari predstavili kroz različite žanrove, od etno muzike  preko pjesama zabavnog karaktera do umjetničkih pjesama.

Najuspješnija je bila Jovana Milanović, učenica devetog razreda Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” iz Doboja koja je otpjevala pjesmu „Plava ptica“,  i osvojila prvo mjesto kao i novčanu nagradu od 150 KM.

Drugo mjesto osvojio je Vladimir Tokić, učenik šestog razreda  OŠ “Sutjeska” iz Modriče i nagradu od 100 KM.

Dok je treće mjesto pripalo Milani Đukić, učenici devetog razreda OŠ “Branko Ćopić iz Prnjavora i nagrada od 50 KM.

vladimri tokic dikaca

I dok su prethodnih godina to uglavnom bile izložbe tiflotehničkih pomagala i fotografija sa događaja u kojima su učenici centra učestvovali, te predstave dramske sekcije koje su govorile od svakodnevnom životu lica sa smetnjama u razvoju, ove godine je napravljena mala retrospektiva.

Naime, dok je tročlani žiri, sastavljen od glazbenih profesora Milijane Žunić i Dušana Simića, te profesorice u Centru „Budućnost“ Violete Pećić, odlučivao o najboljim izvođačima, na scenu su stupile tri pobjednice sa prethodnih festivala: Kristina Tomić, Vana Reljić i Tea Stanković.

Pobjednicima festivala pripale su novčane nagrade i diplome, a učesnicima i školama zahvalnice. Također je organizator učesnicima platio putne troškove a nakon programa odveli su njih i njihovu pratnju na piće.

Sami učesnici su se dobro zabavljali i družili te rado očekuju još ovakvih manifestacija.

Kako smo već napisali drugo mjesto s pjesmom od Marije Šerifović „Bol do ludila“, osvojio je Garevljanin Vladimir Tokić najmlađi iz obitelji „Dikača“, učenik šestog razreda  OŠ “Sutjeska” iz Modriče i primio je nagradu od 100 KM. Inače Vladimir je vrstan nogometaš i van prosječno dobar i inteligentan učenik koji rado i ministrira u župi Marija Majka Crkve u Garevcu.
 
Uredništvo portala čestita Vladimiru što je skupio hrabrost i odlučnost da sudjeluje u ovom takmičenju i želimo mu još puno ovakvih pa i većih uspjeha, a s vama djelimo mišljenje da je Vladimir Tokić, ime koje tek dolazi na glazbenu scenu.

U prilogu vam nudimo i video prilog s ove manifestacije.
Za Posavinu.org piše Mišo Perak