Domaljevac
Typography

DOMALJEVAC - U petak 12. ožujaka 2021. godine u Domaljevcu su osvanule prometne ploče naseljenog mjesta Domaljevac s latiničnim i ćiriličnim pismom koje do sada nisu postojale. Mještani su poslije ovoga čina ne zadovoljni jer ne znaju što je tu u pitanju politika ili pravni propisi Bosne i Hercegovine, Federacije i RS-a.

Ne bitno o kojoj instituciji je riječ, ne moguće ih je postaviti, a da općina za to nije znala. Međutim ono što svi znaju je skidanje hrvatskog povijesnog stijega s trga u Domaljevcu kao i hrvatskog povijesnog grba na Hrvatskom domu u Domaljevcu koji je skinut pod okriljem noći, a za kojeg se nikada nisu našli krivci.

domaljevac trg

Oko ovoga problema se općinske vlasti nisu nikada očitovale niti su jasno kazali tko je krivac za skidanje ova dva hrvatskog obilježja što je doprinijelo da su mješati izgubili povjerenje u lokalnu vlast.

Na veliku radost mještana Domaljevca hrvatski povijesni grb je vraćen na dom u Domaljevcu za vrijeme mandata bivšeg načelnika Maria Jurkić.

No, da se vratimo na postavljene prometne ploče. Ako tu nije u pitanju politika i ako su to pravni propisi nitko od mještana ne bi imao ništa protiv tih obilježja da ih je na vrijeme upoznala lokalna vlast.

U Domaljevcu žive kulturni žitelji koji svoje vole a tuđe poštuju. I nema razloga za takav nemir među Domlječanima zbog ćirilice i srpskog jezika! Ali baš zato što svoje vole a tuđe poštuju, njih je postavljanje ovih ploča potaklo da se ponovo upitaju: zašto njihovoj općinskoj vlasti i strukturama koje su je postavile smeta hrvatski povijesni stijeg na trgu u Domaljevcu i zašto su ga podmuklo skinuli? To je rana koju Domlječane već duže vremna jako boli i koju neće vrijeme izliječiti kako neki misle.

domaljevac prometni znak

Zbog toga su danas mnogi Domlječani ljuti na lokalnu vlast kojima su izrečene teške riječi jer ne razume zašto se sve to događa tom pitomom posavskom mjestu.

Hoće li ove prometne ploče ostati ne dirnute i da li će se na trg vratiti POVIJESNI HRVATSKI STIJEG vrijeme će pokazati svoje.

Za Posavinu. org piše Mišo Perak