Domaljevac
Typography

DOMALJEVAC - Mladen Lucić dobitnik je priznanja za iskazanu hrabrost, solidarnost i pruženu pomoć, kojom je u nesreći spašen život i spriječene teže posljedice za pojedinca, grupu građana ili dio lokalne zajednice.

Autor:Nada Koturić

Priznanje Humani podvig, dodjeljuje Crveni križ Federacije BiH. Mladen je za vrijeme poplava u svibnju 2014. godine spasio četiri osobe, u Grebnicama i Srpskoj Tišini koji su zbog starosti ostali u svojim kućama. Pred bujicom su ipak morali biti evakuirani pa ih je trebalo spašavati i izvući iz nabujale rijeke koja je nosila sve pred sobom i uzimala godinama stečenu imovinu posavljaka. Mladen nije dozvolio da uzme i živote.

U Domaljevcu je najbolje

Mladen u Domaljevcu živi sa suprugom Blaženkom i dva sina. Kaže kako se i pored krize koja vlada u okruženju, u Domaljevcu može živjeti i raditi te da ne treba srljati prema zapadu u očekivanju boljeg života. -U vrijeme poplava nisam kao neki vagao vrijedi li ovo ili ono, od samog sam početka osobno, ali i i cijelu obitelj, uključio u humanitarni rad i pomaganje.

Dao sam na raspolaganje Crvenom križu i svu svoju tehniku, kaže Mladen i prisjeća se trenutka kada je dobio informaciju da je dvoje ljudi izolirano smrtonosnim pohodom nabujale rijeke.

U Grebnicama je jedna starija osoba doživjela infarkt pa sam ga morao preko krova izvući a onda smo u Tišini dva i pol kilometra gazili kroz vodu kako bi došli do mjesta gdje su još dvije osobe. Kada smo ih stavili u čamac, ponovo smo morali kroz vodu gaziti, kazao nam je Mladen.

Spašene 104 kuće i škola

Po povratku u Domaljevac nastavlja misiju pomoći poplavljenom mjestu koje je preko 90 % prekrila voda. Ipak uspio je sa sumještanima spasiti 104 kuća uključujući i školu u Domaljevcu. -Nazivao sam brojne institucije, ali i prijatelje iz Vukovara, Dubrovnika, Čapljine ...

Dobili smo 24 crpke kojima je voda prebacivana iz ugroženog područja. Spasili smo sve objekte koje smo branili, ali na žalost nisam obranio svoju kuću. Mogu samo kazati da sam, zajedno sa svima koji su pomagali, to vojnički odradio“, nastavlja svoju priču Mladen koji je  aktivan i u Crvenome križu kao višestruki darovatelj krvi.

Ponosan je što je više od 50 puta darovao krv i time stekao srebrnu plaketu Crvenog križa.-Na svaki humani poziv, gdje god da to treba i u bilo kojem obliku spreman sam pomoći“, zaključuje Lucić.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić