Domaljevac
Typography
Općina Domaljevac Šamac je za svoj Dan općine odredila  blagdan Sv. Ane zaštitnice Domaljevca.
Višednevni sadržaji obilježavanja Dana općine Domaljevac započeli su u Grebnicama svetom misom i polaganjem vijenaca uz Spomen obilježje na Snogama a nastavljeni sadržajima u znaku polaganje vijenaca uz Spomen obilježje u Domaljevcu te svečanom sjenicom Općinskoga vijeća. Vijence su položila izaslanstva a potom je  župnik fra Anto Pušeljić izmolio je opijelo za pokojne branitelje.-Ovdje smo da se pomolimo i zahvalimo onima koji su živote dali da mi danas budemo ovdje, poručio je župnik fra Anto. Uz općinske vijećnike, sadržajima obilježavanja svečane sjednice Općinskog Vijeća Domaljevac-Šamac nazočili su brojni gosti: zamjenik ministra obrane BiH Mijo Krešić, federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, federalni ministar pravde Mato Jozić zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Mijo Matanović, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Ilija Ilić, generalni konzul RH u Tuzli Ivan Bandić, predsjednik Skupštine i Vlade ŽP Blaž Župarić i Đuro Topić, kao i gradonačenici i načelnici općina iz BiH i RH.
 
Brojni projekti
 
Na svečanoj sjednici predsjednik Općinskog vijeća Miroslav Piljić naglasio je potencijale općine koje leže uz ostalo i u dvije poduzetničke zone ali i kulutno sportskim uspjesima općine od odbojkaša, ženskog nogometnog kluba do manifestacija kakva je Domaljevačka tkanica. –Branitelji su oni kojima možemo zahvaliti za sve današnje blagodeti, poručio je Piljić. Općinski načelnik Stjepan Piljić podsjetio je na urađeno u protekloj godini, te naglasio općinske prioritete. Naglasio je kapitalne projekte i njihov značaj za podizanje kvalitete života u toj posavskoj općini, posebno projekte vodovoda, održavanje cesta, vodozaštitnog zida u Grebnicama kao i pješačke staze koja će povećati sigurnost odlaska djece do škole.-Male općine moraju se oslanjati kroz velike projekte u apliciranje i potporu drugih institucija, u tome smo uspjeli što znači da imamo učinkovitu opčinsku upravu, kazao je načelnik Piljić. Uz ostale velika je bila potpora Vlade Županije Posavske što je naglasio u svom čestitanju Dana općine i isticanju njene dobre organiziranosti predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić jer je kroz četiri godine ona dosegnula milijunski iznos te oko pola milijuna maraka za ceste. Čestitku je uputio za Dan općine i predsjednik Skupštine Blaž Župarić te u ime HNS-a Mijo Krešić, zamjenik ministra obrane.-Čestitam vam Dan općine i sve postignute uspjehe koji nisu mali. Vrijeme ispred nas je izazovno zato vas pozivam na zajedništvo i u predstojećim izborima, poručio je Krešić. Nakon prigodnih riječi čestitanja načelnik Piljić je potpisao i Povelju prijateljstva sa načelnikom općine Bogdanovci (RH) Markom Barunom zbog uspješno projekta prekogranične suradnje.
 
Potencijali općine
   
Oćina Domaljevac – Šamac nalazi se u pograničnom je pojasu s Republikom Hrvatskom i ujedno Europskom unijom, važne prometnice prolaze njezinim područjem kao i granični prijelazi, ima izvorišta termalne vode i naftnoga plina, a to su resursi koje malo koja općina ima u Federaciji BiH. Izazova je puno, osobito u projektu iskorištenosti termalne vode koja je zapela na administrativnom višegodišnjem putu do konačnog rješenja. U međuvremenu Domaljevac ima viceprvaka BiH u odbojci HOK Domaljevac, odlične nogometne klubove Mladost i Korpar, odlične lovce i ribiče, nogometašice, građanske inicijatore koji grade plažu, mlade koji njeguju folklornu tradiciju što će je pokazati na Domaljevačkoj tkanici, no to je tema već iduće priče iz Domaljevca.

 

dani opcine domaljevac samac 4

dani opcine domaljevac samac 3

dani opcine domaljevac samac 2