Donja Trammošnica
Typography

BANJA LUKA - Hrvati bi nakon ovogodišnjih lokalnih izbora po prvi puta mogli imati svojeg načelnika u jednoj općini na prostoru Republike Srpske. Radi se o Pelagićevu-općini koja se sastoji od jednog većinskog srpskog i pet hrvatskih sela i u kojoj je u postotku zabilježen najveći povratak Hrvata na području RS-a.

Općina je nastala tijekom 90-ih godina odvajanjem od općine Gradačac i u nju je uključeno selo Pelagićevo (većinsko srpsko), a pripala su i hrvatske sela, Tramošnica (Gornja i Donja), Turić, Ledenice i Blaževac. Radi se o ruralnom prostoru koji je smješten između Gradačca, Brčkog, Orašja i Šamca, dakle u Bosanskoj Posavini i u kojem svjedočimo jednom od pozitivnih primjera kada je u pitanju povratak Hrvata.

Izaslanik u Klubu Hrvata u Vijeću naroda RS-a i član Predsjedništva HDZ-a 1990. Mijo Perkunić u razgovoru za „Dnevni list“ potvrdio je kako je kandidat te stranke za načelnika Slavko Zovkić, aktualni zamjenik načelnika i predsjednik Općinskog odbora HDZ-a 1990. Pelagićevo. Na ovaj su se potez odlučili, ističe, zbog zahtjeva žitelja općine.
Navodi i kako je prema neslužbenim podacima iz posljednjeg popisa, Hrvata više za oko 100 u odnosu na srpske stanovnike.

pelagicevo

Obnova i povratak

Perkunić navodi kako je na prostoru ove općine u velikoj mjeri proveden proces obnove stambenih jedinica, ali i infrastrukture, poput elektrifikacije, a tu je i niz asfaltiranih lokalnih putova. U općini su i tri crkve, a u Pelagićevu djeluje i jedini hrvatski nogometni klub na području RS-a; NK Tramošnica.

Kada je u pitanju politička situacija, Perkunić je naglasio kako su međunacionalni odnosi gotovo pa savršeni te napominje kako na prostoru ove općine nikada nije zabilježen međunacionalni incident
-Pokušavamo svi skupa, dakle i Hrvati i Srbi raditi i živjeti normalno. Borimo se za boljitak općine i svih koji žive na ovom prostoru, ističe Perkunić.
Inače, Hrvati su poslije rata postali vrlo bitan politički čimbenik na prostoru općine, a pogotovo u zadnjih nekoliko godina zbog bolje organizacije.

Realne šanse

-Došli smo sada u situaciju da možemo kandidirati čovjeka za načelnika. To nije samo zbog forme jer mislimo da imamo realne šanse.
Slavko Zovkić je dakle kandidat, a trenutno obnaša funkciju zamjenika načelnika. S te pozicije krećemo ozbiljno i odlučno u ovaj proces, kazao je Perkunić. Navodi i kako je nekoliko razloga utjecalo na kandidaturu, a jedan od osnovnih je, istaknuo je, podrška na terenu.


-Vidjeli smo među ljudima i hrvatske, a i srpske nacionalnosti da imamo podršku za našu politiku, a to je napredak općine i svih građana bez obzira na nacionalnost. Nakon dugog promišljanja odlučili smo se na taj potez i prvi smo u BiH predali kandidaturu, pojasnio je Perkunić, izrazivši očekivanje kako će ovog kandidata podržati stanovnici općine i Hrvati i Srbi. Također, očekuje i da se vrh Hrvatskog narodno sabora očituje o podršci zbog prilike da Hrvati konačno dobiju svojeg načelnika u RS-u.
Ekonomska situacija

Cilj je, navodi Perkunić, promijeniti situaciju u ovoj općini, a posebice u ekonomskom smislu.
–Općina se, kao i sve druge sredine u BiH nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, upozorio je on, pojasnivši kako se ljudi nažalost iseljavaju, a među njima i Hrvati koji su se nakon rata vratili, ali i Srbi te kako treba raditi na poboljšanju uvjeta života kako bi se što više stanovnika vratilo u svoje domove, ali tu i zadržalo. U pogledu ukupnog političkog položaja Hrvata u općini, Perkunić je uvjeren kako se može očekivati i više mjesta u Općinskom vijeću nakon listopadskih lokalnih izbora. Sam Zovkić jučer nam je kazao kako očekuje podršku stanovnika, a ne stranaka te kako vjeruje u izbornu pobjedu, naglasivši kako su međunacionalni odnosi Hrvata i Srba u Pelagićevu izvrsni

Preuzeto od Dnevnog lista, 24. Lipanj 2016.