Donja Trammošnica
Typography

Lijepo je vidjeti kako se i u ovo teško vrijeme epidemije COVIDA-19 ovih dana u Posavini najavljuju događaji koji će okupiti veliki broj vjernika u određenim župama. To je ujedno i znak da Posavina živi. Tako se upućuje poziv i najavljuje redovito ovogodišnje hodočašće u župi Turić kod Gradačca na grob mučenika fra Lovre Milanovića, poznato u narodu kao fra Lovrinu mladu nedjelju.

fra lovro1

1. Hodočasničko slavlje se već tradicionalno slavi zadnje subote i nedjelje u kolovozu, a to ove godine pada na 29. i 30. kolovoza.
2. U subotu će Obred preminuća kod kapele mučeništva započeti u 16,30 sati, gdje će biti i prilika za sv. ispovijed.
3. Slijedi procesija sa zavjetnom slikom do groblja uz kratku molitvu kod svake postaje Križnog puta.
4. Na groblju se potom slavi zavjetna sv. Misa, koju ove godine predvodi novoimenovani vrhbosanski nadbiskup-koadjutor, msgr. Tomo Vukšić.
5. Sutradan, u nedjelju 30. kolovoza, zavjetna je misa na grobu fra Lovrinu u 11 sati.

fra lovro

Uobičajena trodnevnica će se i ove godine održati i to:
Prvi dan, 26. kolovoza u 18 sati Donja Tramošnica
Drugi dan, 27. kolovoza u 18 sati Srednja Slatina
Treći dan, 28. kolovoza u 18 sati Gornja Tramošnica.

Fra Lovro Milanović, franjevac, sluga Božji. Rođen 1777. godine. Bio župnik u Tramošnici. Mučki ubijen 3. veljače 1807. godine od Muje Arnauta.
Na mjestu zločina fra Lovri je na obljetnicu 200. godina od njegove pogibije, podignut spomenik. Njegov grob, koji se nalazi na turićkom groblju, hodočaste mnogi vjernici.

Za napomenuti je da se župnici Donje i Gornje Tramošnice godinama trude i bore da se mučenik našega kraja fra Lovro proglasi svetim.

grob

Otvoren je postupak kanonizacije sluge Božjega fra Lovre Milanovića, odnosno priznanje njegova mučeništva „in odium fidei“ (mržnje prema vjeri). Pokretanjem ovog postupka fra Lovro Milanović dobio je naziv „sluga Božji“ .

Bivši župnik i sin Donje Tramošnice fra Jozo Puškarić je dosta aktivno radio na tome, a današnji župnik fra Joso Oršolić je to još ozbiljnije prihvatio i na tome još intenzivnije radi.

Zahvaljujući Bogu na ovakvim slugama danas Donja Tramošnica drugačije žive. Živa crkva se svakodnevno sastaje, organiziraju se i Božićni koncerti, a radi korone virusa je župnik išao od kuće do kuće kako bi blagoslovio jelo vjernika za Uskrs. Sam patron župe Sv. Ivan Krstitelj privuče i po nekoliko stotina mještana i hodočasnika iz drugih mjesta kao i župa Gornje Tramošnice za svoj patron i blagdan Gospe od Anđela.

Važno je istaći da je župnik Donje Tramošnica fra Joso Oršolić već dva puta organizirao i karizmatičke susrete s poznatim karizmatikom fra Ivom Pavić koji u Tramošnici okupi veliki broj vjernika.

 

Zatim se najavljuje posveta župne crkve BDM u Modriči na blagdan Male Gospe 8. rujna 2020. godine.
Za tu zgodu u Modriču dolazi uzoriti kardinal Vinko Puljić koji će blagosloviti novi oltar i obnovljenu crkvu koja je izgrađena na starom mjestu a koja je za vrijeme Domovinskog rata bila jedna od rijetkih potpuno uništena i poravnata sa zemljom da joj se ni trag nije znao.modricka crkva

Stoga se pozivaju vjernici okolnih mjesta da za taj dan dođu u Modriču na ovu veliku proslavu.

Raduju nas ovakvi događaji, najave i pozivnice, ali ujedno i žalosti činjenica da se o Garevcu mjestu posebnog pijeteta nigdje ne priča i nitko ga ne spominje a ima Burića štalu živi spomenik i mjesto mučenja od preko 500 osoba te bi mogao biti centar okupljanja vjernika i hodočasnika i ljeti i zimi, po suncu, i kiši.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak