Donja Trammošnica
Typography

TURIĆ - U subotu 29. kolovoza 2020. godine proslavljena je fra Lovrina Mlada nedjelja na groblju u Turiću gdje je sahranjen „Sluga Božji“ fra Lovro Milanović. Po vjerojatno najtoplijem danu u tekućoj godini ipak se okupio veliki broj vjernika na mjestu fra Lovrinog mučeništva, u Starom Selu. Na mjesto stradanja prvi su autobusom pristigli župljani župe Donja Tramošnica predvođeni fra Josom Oršolić kako bi , sudjelovali u "obredu preminuća", i "putu križa", i tako se što bolje pripravili za misno slavlja i izmolili za svoje potrebe.

3
Po završetku obreda preminuća, molilo se "Pet Očenaša na propetje" i onda skupa krenuli na put križa, sa zaustavljanjem pokraj svake postaje.
I ako se dalo primijetiti da je ove godine uz uvjete pandemije COVID-19 bio znatno manji broj vjernika i autobusa već prijašnjih godina, ipak ih je došao veliki broj, a na obred preminuća je došao i nadbiskup Tomo Vukšić, koji je predvodio svetu Misu i propovijedao.

4

Misno slavlje je započelo fra Lovrinom himnom koju je pjevao Zlatko Špoljarević, s okupljenim vjernicima.
U svojoj propovijedi, nadbiskup Tomo je naglasio hrabrost mučeništva sv. Ivana čiji je danas blagdan i koji je stradao od oholosti jedne žene Herodijade i njezine kćeri, a fra Lovro je stradao od ohologa Turčina Muje Arnauta. Uvijek se može poginuti za istinu i nije važno tko je egzekutor. Nevina žrtva u Božjim očima nikada ne gubi sjaj i uvijek svijetli kao primjer za nasljedovanje.5

Budimo čuvari istine i pravde i ne trebamo se bojati nikakve korone, niti žrtve ako iskreno molim zagovor naših sv. mučenika sv. Ive i sada još zdušnije Sluge Božjega fra Lovre Milanivića u svojoj propovijedi kazao je nadbiskup Tomo Vukšić!1

U misnom slavlju, pored biskupa i domaćeg župnika vlč. Ilije Matanovića te vicepostulatora fra Lovrine kauze, sudjelovalo je još desetak svećenika.
Na kraju sv. Mise nadbiskup Tomo je blagoslovio krunice, dar vjernika Zvornika-Srebrenice, a zajednički je izmoljena i molitva za proglašenje blaženim kao i molitva za zdravlje i sve bolesnike! Molimo se svi zajedno za zagovor našega fra Lovre, a Gospodin će sigurno uslišati naše molitve i potrebe!

Za Posavinu.org piše Mišo Perak