G. Dubica
Typography

sv josip gornja dubicaNa sv. Josipa 19. ožujka župa Gornja Dubica proslavila je svog zaštitnika sv. Josipa. Po prohladnom, ali lijepom vremenu, okupilo se oko 330 vjernika, koji su pobožno sudjelovali na ovom euharistijskom slavlju, kojem je predsjedao fra Sreten Ćurčić, župni vikar u Drinovcima, u koncelebraciji sa 12 svećenika i redovnika.

Pjevao je domaći zbor iz Gornje Dubice. Na početku je sve radosno pozdravio u ime kapelana fra Blaža Lipovca i u svoje ime župnik fra Velimir Bavrka, u prvom redu sve svećenike i okupljeni Božji puk, sretan da može proslavit ovoga velikog sveca.
U propovijedi fra Sreten je naglasio „Neke situacije ljudskog života ne možeš nikako promijeniti kao: vrijeme, riječi i prilike u ljudskom življenju. Stoga je to jako bitno kako ih živjeti i ispoljavati, da bi se čovjek manje kajao u životu. Kada prođu više se ne mogu vratiti. Spomenuo bih tri karakteristike o sv. Josipu.


U prvom redu njegova neznatnost i nenametljivost činila ga je velikim. Mi o drugim želim čuti mnogo i uglavnom negativno. Pa kad tražimo pomoć, odmah mislimo na materijalno, a duhovnu pomoć smo uglavnom zanemarili ili prezreli, zato čovječanstvo tone.


Drugo Josip je bio veliki vjernik, maštao je o velikoj obitelji kao svaki mladić u njegovoj dobi, ali se od njegovih snova ništa nije ostvarilo. Po Božjoj volji i uz sve strahove uzima Mariju za zaručnicu. Ostvaruje se Božji plan, a ne čovječji. Mi želimo da se ostvaruje naš plan, zato nam je često život promašen i ne može se više vratiti, kao što rekoh gore.


I treće Josip je bio pravedni radnik. Bog sve daje dobro u radu, jedino čovjek samovoljno griješi, i Božji plan pomrsi. Sve je zarađivao za svoju obitelj sa svoji deset prstiju. Kako današnji čovjek zarađuje ili se bez rada želi obogatiti.
Čovjek treba imati milost praštanja, milost prihvaćanja drugoga i milost kajanja. Na upražnjavanju ovih triju komponenti zasniva se čovječja sreća i blagostanje“ završio je propovjednik, koji je uspio zadržati pažnju vjernika u toku cijele mise i propovijedi.


Župa danas ima 546 obitelji sa 1470 vjernika. Prosječno skoro više tri puta se sahrani nego što se rodi. Takva je prosječna situacija u župama, a negdje je još gora. Pod hitno o Bos. Posavini treba drugačije razmišljati, ako već nije kasno. Dogodio se skup na Plehanu prije oko 3 godine, situacija nije ništa bolja.


Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali k. Odžaka{jathumbnail off}