Garevac
Typography

Od 9.–10. kolovoza 2019. godine, za vrijeme ljetnih praznika, u Garevcu (Garevački dom) će po prvi puta biti organizirana Garevačka ljetna škola „Šargije“ za našu djecu i mlade. Bit će ovo prilika za naše najmlađe, kao i njihove roditelje, da i nakon Iline i programskih sadržaja, koji će se održati ranije, iz Garevca ponesu nešto novo, kvalitetno i trajno – nešto što će ih dodatno povezati s Garevcom i Posavinom, a poneke motivirati da i nakon početnog tečaja možda nastave usavršavati sviranje posavske tambure.

Prilika je ovo i da se naša djeca i mladi još bolje upoznaju i okupe oko nečeg zajedničkog – naše izvorne šargije i glazbe. Svi znamo – šargija ima taj „dar“, ona to može.

 

Tečaj će predvoditi poznati majstor ovoga posavskog instrgarevacka ljetna skola 2019 plakat 1024umenta, gospodin Ante Galić, Gale. Bez ikakvog pritiska, naša će djeca u opuštenom ozračju moći napraviti svoje prve korake na šargiji, upoznati neke povijesne zanimljivosti, te u zajedništvu s ostalom djecom i mladima na kraju tečaja možda i odsvirati neku kraću skladbu ili kolce. Sve što je potrebno za uspješno sudjelovanje jest dobra volja naših malenih i motivacija da se ova dva dana iskoriste na najbolji mogući način. Dolazi nam jedan od najboljih i nema sumnje da će ovaj tečaj, uz našu dobru volju, ostaviti pozitivne tragove u nama i u našem selu.

Nekoliko riječi o gospodinu Anti Galiću, Galetu:
Ante Galić rođen je 1953. u Foči kod Doboja, BiH. Osnovnu i elektrotehničku školu završio je u Doboju, osnovnu i srednju glazbenu u Zenici, a višu socijalnu u Sarajevu. Folklorom se bavi od djetinjstva.

Od 1992. živi u Sesvetama kod Zagreba. Voditelj je Pučke glazbene škole GALE, a predaje na hrvatskoj školi folklora na HKZM-u te na PGŠ-u. Član je Predsjedništva Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja.

Svojim radom doprinosi uspjehu mnogih izvornih folklornih skupina, napose u Zagrebu i okolici. Od 1997. radi na istraživanju folklorne tradicije Hrvata iz Srednje Bosne i Posavine. Radio je segmente glazbe za film 'Konjanik', po romanu Ivana Aralice.

Na tečaj se može prijaviti najviše 20 sudionika. Svi oni koji se do 1. srpnja 2019. prijave, a još nemaju vlastitu šargiju, moći će ju naručiti (po mogućnosti i prije 1. srpnja 2019.) uz dogovorenu cijenu od 50-60 EUR. Za ovaj početni tečaj nisu potrebni skupocjeni instrumenti, a svi oni, koje žice tambure za vrijeme i nakon tečaja privuku i motiviraju na dodatno uvježbavanje, mogu kasnije investirati i više.

Tečaj će se održati uz odobrenje i blagoslov garevačkog župnika, vlč. Ante Stjepanovića i svesrdnu podršku Mjesne zajednice Garevac, a organiziraju ga Josip Križić, Miro Šerić i Marko Stanušić.

Iscrpan program tečaja trebao bi biti objavljen do 1. srpnja 2019., kada i istječe rok za prijavu.
Za sva dodatna pitanja možete se obratiti Josipu Križiću na broj +49 157 70403329 (SMS, Viber ili Whatsapp).

Za GIP piše Mišo Perak