Garevac
Typography

U četvrtak 25.travnja 2019. godine Garevljani proslaviše Sv. Marka Evanđelistu svoga zaštitnika i blagoslov polja. Sam obred blagoslov polja je vrlo star u povijesti Crkve. Računa se da potječe od pape Grgura Velikog iz 590 godine i obično je započinjao na Markov dan 25. Travnja dok novija povijest kaže da blagoslovi polja počinje na Jurjevo dva dana prija Sv. Marka.

Postoje različiti obredi blagoslova polja a kod nas se ustalio obred moljenja litanija Svih Svetih i blagoslova na četiri mjesta, počevši od istoka, juga zapada i sjevera.
Na tim se mjestima blagoslivljalo i molilo za Božju zaštitu, križem, jednom svijećom /jedinstvom/, tri svijeće/ trojstvo/ te blagoslovljenom vodom.

markov dan

Jako lijepo i toplo proljetno vrijeme te kalendarski dosta kasno vrijeme Uskrsa ove godine na veliko su doprinijeli da se ovaj dan u Garevcu okupi veliki broj mještana, vjernika i gostiju kojih je bilo preko 250 osoba.

Od davnina se u Garevcu na Stanušića ledini, gdje postoji jedna mala kapelica, obavljao ovaj blagoslov, a izgradnjom crkve taj se blagoslov obavlja u crkvenom dvorištu. Za ovu zgodu skupljali su se Garevljani iz raznih krajeva i dolazili svojoj rodnoj grudi moleći Božji blagoslov i zaštitu.

Procesija je počela od garevačkog tornja prema kući Josipa Križić a završila ispred crkvenog dvora.

Blagoslov polja su molili župnik Anto, vlč. Mato Križić i Marko Stanušić koji redovno svake godine za blagdan polja dođe u svoj Garevac.

Zatim se krenulo prema glavnom ulazu u crkvu gdje je nastavljena sveta Misa koju je predvodio župnik vlč. Anto Stjepanović u koncelebraciji garevačkih sinova vlč. Mate Križić i vlč. Marka Stanušić.

markov dan1

Molilo se da nas Bog zaštiti od naših neprijatelja, od kuge gladi i rata, te munje grada i zla vremena, te molilo da Bog udijeli svoj blagoslov da Bog udijeli plod zemlji našoj i da te plodove uzdrži kao i sve ono što posjedujemo kod naših kuća i u njima.

Tako je bilo i ove godine, premda je sve manji broj starih mještana koji su se preselili u vječni život, ali je bilo dosta drugih koji su došli za ovu zgodu u svoj kraj te se opet osjetio onaj stari običaj druženja i proslave blagoslova polja za obilatim stolom kao nekada davno.

Žalosna je činjenica da su naše njive još uvijek zarasle i da ih vrlo malo Garevljana obrađuje. Ostale su naše njive željne i volova ali i vrijednih ruku ratara i kopača.

A upravo iz tih razloga trebali bi zahvaljivati Boga jer su te naše njive od hranile i školovale tolike generacije Garevljana.

markov dan2

Na kraju se župnik zahvalio svima na dolasku te pozvao na zahvalnost i poziv da mi sa svoje strane učinimo što možemo, a Bog je onaj koji daje da sjeme raste i donosi plod.

Ostale fotografije pogledajte klikom ovdje.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak