Garevac
Typography

I ove godine osobno nisam bio u Garevcu, ali je Garevac sa mnom gdjegod ja bio. Redovno dobijem obavijesti i fotografije po kojima pišem izvještaj o događaju pa tako je bilo i ovaj puta. Ako u nečem pogriješim ili nekoga i nešto izostavim oprostite mi jer nije lako fizički biti tako daleko, a u duši s Garevcom i Garevljanima!

Što kazati za feštu nad feštama? Po onome što sam mogao vidjeti, a nadam se da ćete se i vi složiti sa mnom ponovo nas je povezalo zajedništvo i susretljivost naših predstavnika MZ Garevac i njenih neumornih članova na čelu s predsjednikom Vladom Tokić „Dikačom“ koji nije imao straha ni bojazni da nas ponovo pozovu i organiziraju ovo veliko garevačko sjelo zajedništva i ponosa samo da bi gostili Garevljane i njihove goste te spojili ljubav između onih u Garevcu i nas rasutim diljem svijeta a uz sve to uljepšali nam i godišnji odmor u našem Zavičaju.

Vjerujte da nije bilo lako donijeti odluku baš kada je olujno nevrijeme haralo Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, a samo večer prija naši susjedi iz Kladara Donjih su bili prisiljeni sve prekinuti već u 21.00 sat.
To svima teško pada, sve bude spremno, a onda dođe nevrijeme i sav trud i rad se za nekoliko minuta uništi.festa 233

No, Vlado mi je rekao „nema stajanja, sve je spremno i dogovoreno, a imamo i Garevački dom koji može ugostiti do 300 osoba pa kako bude". I tako je i bilo, s čvrstom vjerom u Božju pomoć i svoj narod krenulo se!

Gledam na fotografijama ponovo postavljen šator između malog i velikog Doma u Garevcu koji je prekrio polovicu te ogromne betonske površine, šator koji nudi do 1000 sjedećih mjesta i koji bi na večer trebao biti pun.

Prelazim pogledom njegovu ogromnu pripremljenu površinu i priznajem da me je na trenutak uhvatila panika. Gledam ga i razmišljam. Subota je, i drugi dan poslije Iline. Znam da na Ilinu bude veliki broj Garevljana, prijatelja Garevca i gostiju koji budu tu za taj dan, ali istoga dana se i mnogi vraćaju iz Garevca, ali što će biti dva dana kasnije i samo dan poslije odgođene fešte u Kladarima. Kako će to izgledati?

Što je tu je, sve je spremno, ali što ako ne bude dovoljan broj osoba kako pokriti taj veliki trošak? Sve mi je to prolazilo kroz glavu

Na ovo pitanje i još puno drugih potražit ću odgovor od predsjednika MZ Garevac.

Stoga pregledam daljnje fotografije iz doma gdje vidim vrijedne mještane i predstavnike MZ Garevac s osmjehom na licu. Na moj upit kada će početi sjeći svinjsko meso, odgovor im bi kratak i jasan. „Meso je već u hladnjači“?!

Poznavajući ih nisam bio iznenađen već zadivljen. Tona mesa je već bila isječena i postavljena u ovale da se hladi i to do 9 sati ujutro.
Na jednom dostavljenom video prilogu vidim Vladu Tokić „Dikaču“, oznojio se, ali pretpostavljam ne toliko od rada jer je na njega navikao već od treme kako će sve to biti.
Pitam ga je li sve pod kontrolom i da li je do sada ispunjeno sve ono što je bilo predviđeno. Smije se, "ne samo da je ispunjeno već smo i korak dalje.Ostaje nam još dekoriranje stolova i postavljanja tanjura i pribora za jelo. To ćemo uraditi kasnije kada ćemo isjeći i kupus za salatu i pripremiti meze". Prelazim pogledom i zapažam nekoliko vreća kupusa, te se mislim i pitam ga kakav to stroj imaju za sječenje pa da će i to do večeri biti spremno. Ponovo dobivam Vladin smiješak na licu i odgovor; "taj stroj su vrijedne ruke naših majki i žena te velika ljubav prema ovom radu".festa 231

Ništa više nisam pitao jer mi je sve bilo jasno, ali me ipak unutra nešto kopka. Sila je to posla i treba to sve odraditi kako bi bilo na visokom nivou.
Na večer sam vidio da je bilo oko 20 konobara, i još 10 osoba koje su pomagale pri radu a često su uskakali i drugi kako bi se što prija serviralo jelo i piće.
Sve u svemu bilo je tu preko 30 osoba a s muzikom i 40 pod kormilom sposobnog predsjednika MZ Garevac, Vladom Tokić „Dikačom“ koji se nije dao iznervirati niti zastrašiti a uz put mi je i rekao „ ne boj se za popunjenost stolova jer ćemo sljedeće godine montirati još već šatori.

I tako i bi. Danas slobodno možemo reći da je i ovo četvrto Garevačko sjelo bilo i ostat će za pamćenje. Hvala MZ Garevac i svima koji su doprinijeli da bude sve na visokom nivou, bez i najmanjeg incidenta veselo i nezaboravno. Isto tako hvala i svim nazočnim Garevljanima, susjedima i s jednu i s drugu stranu rijeke Bosne kao i svim drugim gostima iz dijaspore koji su došli da uveličaju ovu manifestaciju.

Već prije 20 sati šator se punio munjevitom brzinom da bi poslije 21 sat bio ispunjen raspoloženim mještanima i našim dragim gostima kako susjedima iz Kladara, Čardaka, Kornice tako i iz susjednih općina Odžaka, Bos. Šamca i Gradačca pa preko Zagreba, Austrije, Njemačke i Švicarke pa do daleke Canade.

Nakon 21.00 sat gosti su još uvijek pristizali, ali šator je bio pun, da bi se za nekoliko minuta mogli smjestiti u Garevačkom domu gdje se postavilo još dva reda stolova za stotinjak osoba.

Gledao sam stotine okupljenih Garevljana i gostiju između kojih i puno mladih pa i starih mještana a nazočio je i načelnik općine Modriča gospodin Jovica Radulović i ne samo da je bio tu već je i novčano podržao ovu manifestaciju.

Stoga otvoreno i ponosno mogu reći da je ova generacija MZ Garevac ujedinila Garevljane i vratila mir, ljubav i zajedništvo našem mjestu. Spojila je garevački jug i sjever, istok i zapad, Gornjane, Donjane i Trnjane, Periće, Kajiće i Buriće, s Lužanima i Bajama. Hvala im!festa 232

To more gostiju i naših mještana pozorno je i ove godine poslušalo Garevačku himnu, a onda se veselilo, igralo i pjevalo duboko u noć uz Sabinu Siočić s bendom te izvornom grupom "braća Vidović" s pratnjom a da pri tome i u toj masi nije bilo ni najmanjeg incidenta.

Napomenut ćemo da je ovu manifestaciju snimala i PTV koju su platili petorica Garevljana, a isto tako braća Stanušić „Milešići“ su platili izvornu grupu "braću Vidović". Hvala im!

Svi znaju da Garevac nema toliko mladih i radno sposobnih osoba da bi htjele i mogle raditi tu večer već smo našli radnike drugih nacija, ali se to ni po čemu nije razlikovalo niti primijetilo što zasigurno jamči nacionalnu ustrajnost i miran život u ovome mjestu.

Naš predsjednik MZ Vlado Tokić „Dikača“ je sve to davno u detalje dogovorio sa svojim suradnicima i onima koji su nas iste večeri posluživali. Sve su to odradili u najboljem redu i za svaku pohvalu.

No, nije se ovo radilo samo taj dan i tu večer već se počelo odmah poslije blagdana Uskrsa. Radili su svi skupa, svako po nešto i na onom polju koje mu najbolje odgovara, pa gospodo ima li nečeg prirodnijeg od toga što smo i ovaj puta bili svi zajedno?

Bila je ovo nezaboravna manifestacija koju će teško biti ponoviti, a nadamo se da će i sljedeće godine bit će još bolja, još veća i veselija.festa 23

Hvala i vama dragi gosti jer bez vas svega ovoga ne bilo. Hvala i našim sviračima i pjevačima „Sabini Siočić i braći Vidović kao i našem Mati Rokić koji su nam uljepšali ovu večer i napravili pravi štimung za uho i dušu. Hvala predstavnicima MZ Garevac koji su odradili još jedan ne opisivo dobar posao, kao i svima onima koji su tu večer radili za nas.

Sljedeće još veće, još atraktivnije i još veselije sijelo se organizira u subotu 21.7.2024. na istom mjestu i u isto vrijeme. A do tada neka nas sve Bog poživi i čuva da se ponovo vidimo na okupu i u našoj svetinji!

Za GIP piše Mišo Perak