Garevac
Typography

Prošle su pune 22 godine od osnivanja Garevačkog informativnog portala (GIP-a), prošlo je 22 godine od predanog rada za Garevac i Garevljane, prošle su duge 22 godine od objavljivanja vijesti i obavijesti, prošle su 22 godine od pokretanja i u djelo sprovedenih humanitarnih akcije.

Dugi niz godina smo za vas radili, a vi ste nas iz dana u dan pratili. Danas 1. 7. 2023. godine o tome pišem a uskoro će sve to biti prošlost. Gasi se jedan od najstarijih portala Bosanske Posavine i BiH u kojeg sam uložio 22 godine besplatnog rada, održavanja i plaćanja servera i Domena a sve iz ljubavi prema Garevcu i onima koji su u njemu živjeli i danas žive.

Za te 22 godine smo podijelili na tisuće vrijednih informacija i obavijesti, toga više neće biti. Iz godine u godinu smo smo se sjećali naših palih branitelja i objavljivali događaje koji su se događali toga dana. Do sada ste vi naši cijenjeni čitatelji prija čuli za nečiju smrt već mještani u Garevcu, ali svemu jednom dođe kraj pa tako i ovome.

Kroz taj dugogodišnji rad smo pokušali i donekle uspjeli sačuvati našu tradiciju, običaje i kulturu. Organizirali smo razne skupove, sportske i kulturne događaje kako u Švicarskoj tako i u našem Garevcu.

 

Organizirali smo besplatne koncerte za pomoć nastradalima u poplavi 2014. godine.

Misli smo na sve, pa samo tako nekada davno organizirali i mjesečnu dodjelu kruha i mlijeka onim najpotrebnijima, kao i pečenice za Božić i humanitarne pakete uz blagdan Uskrsa.

Čistili smo Garevac od godinama odloženog i naslaganog otpada ,sudjelovali u otkupu i uređenju Burića štale, masovne grobnice i crkve.

2019. godine sam koncem listopada preko noći došao kući, organizirao sastanak u Garevcu i doveo političke moćnike kako bi se zaustavila izgradnja autoceste Vukosavlje - Brčko i prebacila na drugu lokaciju. Da se kuće u Garevcu ne bi rušile.

 

Bilo je tu puno, puno vrijednih projekata koje smo sproveli u djelo, a još više onih o kojima smo unaprijed razmišljali i za njih davali ideje.

Žao mi je što u ove 22 godine rada svoju misiju nismo do kraja završili. Posebno žalim što se nije izgradio spomenik na Masovnoj grobnici i još jednog cilja koji će svima nama jednog dana biti potreban, ali se po svemu sudeći nikada neće ostvariti. Bila je to izgradnja Doma za stare i nemoćne osobe za koji mi je i godinama kasnije govorio i Niko Stanušić Jagustinov koji je također bio spreman stručno pomoći. No, teško je ve ostvariti!

Doista je GIP bio žila kucavica i blago kojega drugi nemaju što je potvrdio i naš dugogodišnji novinar Boris Ćavar, rođeni Hercegovac koji je o Garevcu i Posavini pisajući za nas saznao više već neki naši mještani.

Istaknuo je kako mu je bila čast što je pisao za nas, a pisao je, jer shvatio da smo pravi i stoga je u portal utkao godine svoga rada.

Isto su to napravili i Nada Koturić i Pejo Gašparević zavičajni i profesionalni novinari koji su godinama pisali za nas. Slabo se i jedan portal može pohvaliti da je imao tako kvalitetne dopisnike kao što je to bio GIP. Neizmjerno im hvala kao i svima onima koji su na bilo koji način pomagali da ovaj portal živi.

Među ostalima ukratko mi se obratila i Nada Koturić rječima: "Šteta. Izgradio se dobru stranicu. Hoće li netko nastaviti ili se zauvijek gasi? Ne volim nagovarati jer postujem odluku... No svakako mi je žao ako je ta odluka konačna".

Dok je Pejo Gašparević napisao sljedeće: "Mišo, hvala ti što si svojim entuzijazmom među prvim krčio put internetskim medijima u Zavičaju. Mnogi nemaju uvida u to koliko je zahtjevno voditi portal i koliko to vremna i energije uzima. GIP je odigrao iznimno važnu i velikku ulogu. HVALA TI"

Posebno se zahvaljujem Peri Domazet i Zdenku Barbarić koji su mi godinama pružali tehničku podršku, kao i Dragi Perić Grafičaru koji je izradio Garevački grb, logo i Zastavu.

U svome periodu smo ostvarili 37 uspješno sprovedenih humanitarnih akcija te smo prikupili i u Garevac proslijedili ukupno više od milijun kuna i to: ŠFR 114 797, Eura 8 065, Kuna 24800, i KM 7 010 ili ukupno u KM 229 831,00. Sva imena donatora su proknjižena i ostat će zapisana na stranicama ovog portala sve dok on bude postojao!
Zatim smo posredovali preko našeg bankovnog računa prikupljanje novca za MZ Garevac za izgradnju grobljanske ograde i organiziranje Garevačkog sjela za tri godine; ŠFr 14 201, Eura 9 965, Kuna 6 550, i KM 24 307 ili sve ukupno: 70 226 KM.
Što znači da je preko nas za 22 godine rada prešlo ukupno: 300 030,00 KM ili više od milijun kuna točnije 1.200,120,00 kn.

Hvala vam svima koji ste godinama bili uz nas te svojom nesebičnom pomoći pomagali Garevcu i Garevljanima.

Naprotiv bilo je i onih koji su bili protiv mene i moga rada te iznosili lažne tvrdnje o meni, ali ne čudi me, jer pčela uvijek bira najljepši cvijet. Stoga ne mrzim one koji loše pričaju o meni, naprotiv ja ih žalim!

Svojim časnim i poštenim radom za Garevac i Garevljane ću se uvijek boriti i stajati na raspolaganju.

Dakle odluka je pala i GIP se gasi.

Dakle, odluka je pala i GIP se gasi.

Međutim, postoji mogućnost da me naslijedi netko od mlađih i sposobnijih osoba. Ako ima onih koji bi sljedećih dvadeset godina časno i pošteno radili na dobrobit našega mjesta, Posavine, BiH i Hrvatske neka mi se javi na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. da zajednički sačuvamo ono što smo godinama gradili.

A do jeseni nas i dalje pratite na www.garevac.info; www.garevac.eu i www.garevac.org
Za Posavinu.org piše; Mišo Perak
01.07.2023.