Garevac
Typography

GAREVAC - U četvrtak 16. kolovoza 2018. godine kod crkve u Garevcu je upriličena svečana večera za ispraćaj Garevačkog župnika Filipa Brajinović kao i doček novog svećenika vlč. Ante Stjepanović. Na svečanoj večeri koju su organizirali Garevljani uz mnogobrojne župljane nazočio je i veliki broj prijatelja, rodbine i dobrotvora.

Svakako su tu bile i osobe iz drugih mjesta i općina koji su župniku posebno značile za vrijeme njegovog boravka i rada u župi.

Među njima izdvojit ćemo načelnika općine Modriča gospodina Mladena Krekić (koji je za portal kazao kako nikada i ni od koga nije čuo niti jednu lošu izgovorenu riječ od strane župnika Filipa), gospodina Petra Lušu građevinskog inženjera koji je prekinuo godišnji odmor i s mora došao na oproštajnu večer, gospodina Antu Jurišić koji je uradio puno građevinskih poslova na: crkvi, Burića štali i crkvenom tornju te gospodina Petra Senković koji je župniku uvijek izlazio u susret .

 oproštajna vecer

Svi su oni došli da se oproste od župnika vlč. Filipa Brajinović a isto tako zažele i dobrodošlicu novom svećeniku.

Svakako je tu trebao biti još veći broj mještana i pozvanih gostiju koji su bili spriječeni da dođu taj dan u Garevac.

 Nedjelja, 19. kolovoz 2018. godine ostat će Garevcu dugo u sjećanju. Naime na taj dan se Garevački župnik vlč. Filip Brajinović nakon 15 godina oprostio od svojih vjernika i radi iscrpljenosti i iznemoglosti svojih zdravstvenih tegoba povukao u mirovinu. Njegova bolest je sve više uzimala maha te učinila svoje. Ubila je i posljednji tračak nade i volje za daljnjim vođenjem župe.

Kako je kazao za portal nije više mogao niti želio patiti i sebe i vjernike. Odlučio se dati dekret i zatražiti kardinalovu zaštitu i svoju smjenu.

Na glasit ćemo da je ovo bila župnikova osobna odluka, jer su postojale činjenice da su neki pojedinci Garevca već od kardinala tražili župnikovu smjenu.

Stoga je prvo kardinalovo razmišljanje bilo da Garevac bude filijalna crkva Modričkoj župi te da sadašnji modrički župnik i garevački sin vlč. Anto Perić dolazi u Garevac moliti svetu Misu.

Međutim još prije Iline vršen je pritisak na kardinala kako da Garevac koji je dao toliki broj svećenika sada ostane bez župnika i na sam blagdan Iline kada je Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić mnoštvu Garevljana i njihovih gostiju predvodio misno slavlje i propovijed na garevačkom groblju promijenio je svoje mišljenje i na župnom ručku kazao kako ima ideju i da će nam ipak dodijeliti novog župnika.

zupnik 2104

Hvala kardinalu za takvu odluku jer svi znamo da Vrhbosanska nadbiskupija nema dovoljan broj svećenika za sve župne crkve.

Svima je poznato kako Posavina ima svoju ljepotu u ljudima koji su prošli tolike patnje, izdržali i ostali srdačan, dobar i u svakom pogledu pozitivan narod. To je pokazao i naš župnik Filip koji je bio veliki čovjek, svećenik i vjernik, a samo onaj koji vjeruje može učiniti dobra i velika djela.

Za vrijeme svog boravka u Garevcu Vlč. Filip je sam sebi zadao i uradio velike zadaće: dovršio je i posvetio Garevačku crkvu koju je primio samo s grubim radovima (bila je bez oltara, poda struje i finih radova), izgradio je i posvetio potpuno novi toranj s 4 zvona . Kupio, obnovio i Spomen kapelu pretvorio Burića ŠTALU te uveo održavanje ovih sakralnih objekata kao i groblja i zajedničke grobnice gdje su se svake godine molila opijela na blagdan Svih Svetih.

Uz župni zbor osnovao je pastoralno i ekonomsko vijeće.

Vlč. Filip je bio mirne i blage naravi, skroman i ponizan, uvijek raspoložen i spreman na šalu te pun dosjetki i duhovnih savjeta. Uvijek je unosio vedrinu i širio optimizam među župljanima. Smirivao je strasti župljana i različitih mišljenja, zadržavao mir i zajedništvo što nije uvijek bilo lako.

Volio je svoje župljane za njih se žrtvovao, s njima je dijelio svoje dragocjeno vrijeme, pružao im je lijepu riječ a potrebitim i materijalnu potporu.

Sjećam se priče prakatura kako je pojedinim župljanima za vrijeme blagoslova kuća koji bi mu za nobet pripremili 10 KM, on iz svoga žepa ostavio još 20 KM da bi imali veseliji Božić.
 
Boljela ga je svaka prodana gruda zemlje i kuća tuđinu!

 

Za njega se može reći da je bio svećenik velika srca i dobre duše. U njemu smo imali čovjeka, svećenika, brata i roditelja koji je uz svoje probleme i teškoće rado primao i naše. Saslušao bi svakog čovjeka te mu u svojim mogućnostima odgovorio utjehom, savjetom ili molitvom.

Kod njega se posebno dalo zapaziti domoljublje i neizmjerna tuga za nedužnim žrtvama Burića štale. Od svojeg početka u župi ulagao je puno truda kako bi se taj objekt otkupio i pretvorio u Spomen kapelicu. Na zahvalu Bogu i razumijevanju župljana uspio je!

„ Ostalo mi je samo žao što se nije više uradilo na zajedničkoj grobnici i spomeniku. To sam uzeo k srcu, ali se nije uspjelo objediniti da zajednički podignemo spomenik. Osim jakih obećanja i urađenog Idejnog rješenja zaposlenika inženjera Petra Luše sve je ostalo još uvijek otvoreno, ali ne bojim se, jer kod mene nada posljednja umire , a nadam se da će i moj nasljednik naći razumijevanje za to i da ću jednoga dana čuti da se i to izgradilo“ za naš portal kazao je vlč. Filip Brajinović.grobnica

Na veliku zahvalu i njegovu mudrost Garevac i Burića štala vječno će ostati mjesto posebnog pijeteta!

Dragi župniče uz sve svoje križeve, boli, patnje i dijagnoze skupa si s nama slavilo, žalio i tugovao. Od sada ćemo samo slaviti i veseliti se svakom novom osvanulom danu.

Stoga Vam hvala župniče u ime svih za svako dobro koje ste učinili i za svaku pomoć, savjet, utjehu, lijepu riječ i dragi osmijeh. Hvala Vam i oprostite nam za sve, a i mi ćemo Vama.

Molit ćemo se za Vas, a i Vi se nas sjetite u svojim molitvama i Bogu hvala za sve što je preko vas činio za druge i one za koje se možda nikad ne bi znalo niti čulo jer velik je Bog u svim svojim djelima i zato Bogu hvala i vama za sve!

15 godina zajedništva nije malo, to je život djeteta od rođenja do završene osnovne škole, a u tom razdoblju se toga lijepoga i lošega dosta proživi.

filip brajinovic

Ostat će nam uvijek u sjećanju njegov blagi idragi osmjeh

Novi župnik koji će 23. kolovoza 2018. godine preuzeti župu Garevac je vlč. Ante Stjepanović, rodom je iz Krepšića i njemu ćemo rado pisati.

Za GIP piše Mišo Perak

Jedan od mještana koji rado uzima pero u ruku napisao ovako:
Da među ljudima možeš pronaći i čovjeka zoran primjer je garevački svećenik Filip Brajinović.
Draga, topla, karakterna, prirodna, inteligentna i intuitivna osoba, po mnogo čemu posebna, jedan od rijetkih koji se raduje i tuđem uspjehu!!!!
Ima, po meni, najbolju i za ovo podneblje (možda) rijetku ljudsku osobinu - JEDNOSTAVNOST.
Stalno „dijeli“ radost i pozitivno ozračje.
Ovisno o situaciji, ponekad lider i strateg, ponekad roditelj, ali isto tako i stariji brat, dobar susjed i prijatelj...
I u najtežim situacijama čvrsto stoji na tlu ispunjavajući svoju časnu ulogu u ovom vremenu poremećenih vrijednosti, interesa, prestiža i nakaradne logike primajući na svoja „pleća“ sve ono što drugi nisu mogli (ili nisu htjeli).
Štovani župniče, Garevljanke i Garevljani, kao i svi ljudi dobre volje neizmjerno su Vam zahvalni što su uz Vaš blagoslov mogli odrastati, rasti, obnavljati i raditi, graditi i stvarati bolje sutra svih nas. Bog Vas blagoslovio za sve što ste nam dali.

Antun Fuglinski