Garevac
Typography

Na zamolbu portala da nam napiše svoj osvrt na životna djela župnika Filipa, kao čovjeka, svećenika i duhovnika časna sestra Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove napisala je svoj osvrt ovim riječima:Poštovani i dragi velečasni Filipe!


Zbog drugih obveza, danas, dok se nakon dugi niz godina vjernog služenja u župi Garevac opraštaš od svojih župljana i odlaziš u zasluženu mirovinu, nisam u mogućnosti fizički biti prisutna ali činim to u duhu i pisanom riječi kojima ti i ja kao i mnogi danas, želim reći hvala za puno lijepih stvari i dobrih djela. A hvala ti i što postojiš. Hvala!

sestra augustina

Ne mogu a da ne spomenem nešto lijepo što sam o tebi čula a i sama sam to potvrdila uglednoj osobi prilikom čega je ista, nakon razaranja u Domovinskom ratu, obilazila župe u Posavini kako bi svojom kamerom i budnim okom zabilježila, tada već kronične ožiljke stradanja Bosanske Posavine. Spomenula je, između ostalog, kako je bila i u tvojoj župi u Garevcu te je u toj župi srela jednog svetog svećenika, i bi mi drago pri srcu ta njezina konstatacija. Iščitavala je ona, kako je i sama rekla u pogledu i na licu tvoje traume, križeve, boli, patnje, dijagnoze, te pored svega izrečenoga negdje u dubini je vidjela i veselu narav, dobrodušnost, dobrotu ali i svetost.

Naravno, složila sam se s njezinim mišljenjem i dodala sam i svoje viđenje tvoje strpljivosti, ustrajnosti te razumijevanje pri svakom čekanju pred bolnicom, na hodniku ili krevet u kojega ćeš biti smješten dok pretrage traju. Upravo zbog tih vrlina postao si uzor medicinskom osoblju kao i u župi, župljanima, djeci, odraslima kao što rekoh i u bolničkoj sobi dok su te liječnici i sestre promatrale kao uzor svećenika ali i onima koje si na različite načine okupljao u “Oratorij Božanske ljubavi”. Međutim, rekla bih da si ti kao svećenik svojom pojavom postao putujući propovjednik i neumorni radnik na njivi Gospodnjoj unatoč svega što te sprečavalo u nesnosnim danima tvoje bolesti. A danas nakon dugo godina, ti se povlačiš i odlaziš u i te kako zasluženi mir.

Stoga i ja ti želim reći još jednom veliko hvala za uzor svećenika, vjernika, radnika. Hvala u ime svih i za svaku pomoć, riječ, savjet, utjehu i osmijeh u nemalom broju puta dok si posjećivao moju nemoćnu i osamljenu tetku Ivku Šimunovcu koja je ostala sama samcata i bez ikoga svoga u Garevcu, kao i mnoge one i ine u sličnim potrebama njihova hoda kroz mukotrpni im život. To se nezaboravljiva.
Naprotiv!

Stoga, dragi Filipe, hvala za sve dobro koje si učinio a ja i sada molim za tebe Gospodina; Gospodine, zadrži val Svoje milosti nad životom svoga svećenika. Udijeli mu dar razuma, kako bi se u njegov duh utisnula otajstva Božje Riječi. Dar savjeta, kako bih mogao izabrati pravi put u dvojbama, dar jakosti, kako bih se hrabro i ustrajno znao boriti s dušmanima, dar znanja, kako bih mogao djelovati s čistom nakanom na veću slavu Božju, dar pobožnosti, kako bih mogao postati pobožnim i savjesnim, dar svetog straha Božjeg kako bih u svim svojim duhovnim blagoslovima zadržao poštovanje, samozataju i trijeznost.

I za kraj, još jednom dobrom Bogu i tebi hvala za svaku dobru riječ. Neka te prati mir i dobro!

s. Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove
U Zagrebu, 19. kolovoza 2018.