Garevac
Typography

U subotu 13. kolovoza 2016. godine oko 10 sati župu Garevac posjetio je uzoriti kardinal Vinko Puljić s prečasnim Jakovom Filipović doborskim dekanom i župnikom u Odžaku s njegovim kapelanom vlč. Ljubom Zelelikom te 27 bogoslova iz Sarajeva.

Svake godine pred  blagdan Velike Gospe kardinal organizira druženje s bogoslovima u nekoj drugoj župi Sarajevske Nadbiskupije tako da je ove godine domaćin bila župa Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja u Odžaku. U ovaj dio posavske ravnice došli su u četvrtak na večer, a vraćaju se u nedjelju prija Gospinog blagdana.

posjet kardinala16

Tako su obilazeći župe doborskog dekanata iskoristili zgodu  te u Garevcu  posjetili župnu crkvu i Burića štalu.

S obzirom da je župnik bio na dijalizi i nije nazočio ovome posjetu župna suradnica, i dvorkinja u župi Garevac gospođa Dijana Kovač je ljubazno dočekala goste te im otvorila vrata župne crkve a kasnije i Burića štale.

Dok je naš Garevljanin, gospodin Petar Gagulić  koji već drugi mandat obnaša dužnost predsjednika Skupštine općine Modriča upoznao goste sa stradanjem Hrvata ovoga kraja u Burića štali.

Ulazeći unutar štale svaki od ovih posjetitelja je za trenutak zastao vidjevši na zidovima popise više stotina imena nevinih žrtava, a tek nešto kasnije im je postala jasna strahota i veličina ovog zločina koji se neće lako zaboraviti i nestati, a kao trajni podsjetnik za sve nove generacije ostati će obnovljena Burića štala i imena stradalih koja su istaknuta na njezinim zidovima.

Za GIP piše Mišo Perak

posjet kardinala162

posjet kardinala163