Garevac
Typography

Garevac - U subotu 13. kolovoza 2016. godine u dvorištu najmlađe garevačke povratnice Anke Jagustin „Ambrožine“  okupilo se četrdesetak Garevljana i majstora povodom završetka radova na kući koje je Anka još predvidjela uraditi. Tako je u svojoj šezdesetoj  godini života stavila točku na i, izoliranjem i prepokrivanjem krova na kući.

Sve što je trebala obnoviti i urediti sada je urađeno te s radošću u duši i mirom u srcu čeka svaki novi dan života u svom zavičaju, svome domu i svom Garevcu.

anka

Anka se u proljeće ove 2016. godine vratila s dugogodišnjeg rada u Švicarskoj u prijevremenu mirovinu gdje želi provesti ostatak svog života. Kuću i dvorišnu zgradu Anka je udobno uredila te okućnicu ogradila, a u dvorištu je napravila pravu malu cvjetnu oazu. Sin Marijo joj daje podršku u njenim odlukama i rado navrati u roditeljski kraj.

Ankina, prošlost kao i svih nas nije bila blistava i život je nije mazio stoga je zahvalna Bogu za sve ovo što sada posjeduje i kaže da će znati u tome uživati. Anka je veoma draga i uvijek nasmijana osoba, voli druženje i veseli se svakom posjetu svojih susjeda koji se kod nje rado navrate na čašicu razgovora.

gosti za stolom

Poslije završetka radova i pripreme zajedničkog stola za objed sve nazočne goste je došao pozdraviti i Božji blagoslov zamoliti za njih, za našu povratnicu Anku, i njeno gospodarstvo  don. Mato Križić voditelj HKM u Ingolstadtu u Njemačkoj. Mato je rado viđena osoba u svom zavičaju i svaku mogućnost iskoristi da mu dođe,  a skoro i svaku godinu svoj godišnji odmor provede tu gdje je uz roditelje i braću pružio i svoj prvi korak.

Sa Svetom vodom u ruci zamolio je Boga za blagoslov a uz to i prisutnom skupu uputio nekoliko riječi koje će dugo pamtiti. Don Mato je dao riječi podrška kao prvo povratnici Anki a onda  i svima drugima koji su se vratili u svoj Garevac gdje se osjećaju sigurno, lijepo i ugodno. Napomenu je kako je lijepo ovo što se obnavlja i uređuje, ali da to ne ostane samo vanjština već da to bude i unutrašnje zadovoljstvo u prvom redu naših povratnika, a onda i majstora koji od nečega ružnog i porušenog naprave nešto lijepo, pa evo neka to bude uz Božji blagoslov poziv i apel da ne rušimo već gradimo kako vanjštinu tako i našu unutrašnjost te da budemo ljudi koji se sastaju grade i povezuju kazao je don Mato na ovom skupu Garevljana kod naše povratnice Anke a onda se približio stolu gdje je skupa s ostalima blagovao ono što su vrijedne domaćice spremile te uživao u razgovoru povratnika i temama njihovog života na ovim pradjedovskim korijenima.

Ovo druženje je svima donijelo neku novu nadu i radost a posebno našoj Anki kada su joj iznenada u dvorište došla blizankinja sestra Kata i njen muž.

Za naglasiti je da je Anka svakog gosta osobno dočekala u dvorištu sa suzama i to suzama radosnicama jer takav je osjećaj ne opisiv, to se mora doživjeti.
Uredništvo GIP-a našoj povratnici Anki želi lijep i miran ostatk života, dobro zdravlje i brzu prilagodbu na nove životne okolnosti bez sata na raci i odlaska na posao te ugodan boravak i svjetlu budućnost u svom zavičaju.

Ostale fotografije pogledajte klikom ovdje

Za GIP piše Mišo Perak
Fotografije: Dijana Kovač

kuca