Garevac
Typography

Dolazi nam Uskrs najveći kršćanski blagdan. Zadnji tjedan pred Uskrs naziva se Tjedan muke, Sveti tjedan ili Veliki tjedan, a označava spomen na posljednje Kristove dane i liturgijsko uprisutnjenje njegova vazmena otajstva. Veliki tjedan počinje blagdanom Cvjetnice, a završava Uskrsom. Sveto trodnevlje započinje misom Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, nastavlja se liturgijom Velikog petka, Uskrsnim bdijenjem na Veliku subotu, dnevnom misom na Uskrs, a službeno završava večernjom misom uskrsnog dana.

 

kardinal vinko puljic
Ove godine Garevljani imaju posebno čast da  obrede Velikog  četvrtka dožive u zajedništvu s Uzoritim kardinalom Vinkom Puljićem. Naime kardinal je u službenoj posjeti Republici Hrvatskoj, ali je izrazio želju da na Veliki četvrtak slavi misu Večere Gospodnje na području BiH i izabrao je župu Marije Majke Crkve u Garevcu.

Ukoliko još niste donijeli odluku gdje ćete na obred Velikog četvrtka ovo vam je iznimna čast da posjetite ovo mirno i pitomo mjesto uz desnu stranu rijeke Bosne i skupa s kardinalom proslavite misu Večeri Gospodnje. Bilo bi lijepo da se što više vjernika odazove i dođete u što većem broju na obred Velikog četvrtaka u Garevac.

Misa večere Gospodnje počet će u 17:00 sati.

Na ovaj dan nema dnevnih svetih misa, jedino se slavi misa Večere Gospodnje koja je godišnji spomen ustanovljenja svih naših euharistijskih slavlja, svih naših misa.
Tu večer smo pozvani Gospodinovu stolu, kojemu je on nekad pozvao svoje apostole.
Tu se s njime sastajemo.

Tu obnavljamo naš savez s Bogom.
Tu primamo puninu sakramentalne  milosti.
Tu primamo život Presvetoga Trojstva.
U Svetoj Misi Bog nam daje svoj život. Ona nas uzdiže poput tamjana Uzvišenom Stvoritelju.
Tu se ostvaruje zajedništvo u Ljubavi. Upravo tu večer Isus nekoliko puta ponavlja: „Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas.“
Tu večer  Isus ustanovljuje sakrament svoga tijela i svoje krvi.
Tu večer Isus ostavlja svoju posljednju oporuku uoči svoje smrti: „  ...Ovo činite meni na spomen.“
I dok slavimo Euharistiju, spominjemo se svega što je Isus za nas učinio: njegova života, smrti i uskrsnuća. Stoga, Euharistiju primimo dolično i s velikom zahvalnošću.
Bog, dok slavimo Euharistiju, sa svakim od nas obnavlja svoj savez i stavlja pred nas život i smrt, blagoslov i prokletstvo.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak