Garevac
Typography

Toplo i lijepo proljetno vrijeme trajalo je od početka ožujka d a bi sada polovicom travnja kada bi trebalo biti još ljepše i toplije cijelu Europu zahvatio hladni val pa tako i naš zavičaj. Mnogi su Garevljani kao i ostali mještani i vjernici iz naše okoline krenuli kućama za blagdane najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa ne znajući što ih tamo čeka. Poslije više satnog čekanja na graničnim Schengen odnosno "Šengen" ili Šengejskskim prijelazima radi provjere i unošenja osobnih podatak dočeka ih i hladna soba.

No,kada se nešto cijeni i voli onda to nitko ne može spriječiti. Dočekati Uskrs u svom mjestu nije životna svakodnevnica, taj osjećaj treba doživjeti da bih ga mogli opisati. Nema te gužve niti prometnih kolona i hladnoće koja bi spriječila određeni broj Garevljana da Uskrs dočekaju u svojoj ljepotici.

I tako je i bilo i ovaj put. Župna crkva je bila mahom popunjena a bilo je dosta i onih vjernika koji su stojeći pratili svečanu uskrsnu liturgiju praćenu uskrsnim pjesmama.

 
Svečano uskrsno slavlje u župnoj crkvi predvodio je župnik Filip Brajinović  uz trojicu vjernih ministranata, a po završetku svete mise župnik je djecu obradovao s raznoraznim bojama obojenih uskrsnih jaja koje je za tu zgodu pripremila župna dvorkinja Dijana Kovač kao i ostale dekoracije i cvjetne aranžmane koje su mnogima zapele za oči.

U svojoj propovjedi župnik Filip je istakao bespomoćnost učenika i žena da prihvate uskrsnuće. Isus svojim ukazanjima ponovno ih skuplja i uvjerava ih da je on živ i oni tu činjenicu vremenom prihvaćaju. Za uskrsnulog su skoro svi podnijeli mučeništvo.

uskrs 2017 900

Ovaj uskrsni susret  kao i mnogi do sada dali su novu nadu našem Garevcu. Poklonili smo mu barem nekoliko dana smijeha i radosti naše djece. A za uzvrat i ovaj puta dobili smo zahvalu i njega i naših predaka kao i našeg župnika.

Zahvalu nam je pokazala i naša crkva, naša garevačka ljepotica koja je svih ovih dana Velikog tjedna bila relativno popunjena.

I na kraju svete Mise u oglasima je župnik Filip napomenuo datume važne za Garevljane a to su: Markov dan, Dan sjećanja, patron župe, proslavu  Iline.

Također je župnik Filip napomenuo projekte koji su planu i treba ih odraditi a to su: vitraj na sporednim ulazima u crkvu, kupnju zemlje i izgradnja spomenika za žrtve Burića štale.

Isto tako je spomenuo i ispis imena u Burića štali i na njoj, te se zahvalio donatorima koji su pomogli da se to realizira kao i onima koji će još pomoći da se zamišljeno i ostvari.

Stoga dragi garevljani ne zaboravite tradiciju svojih roditelja, čuvajte je i njegujte i svake godine prvu Aleluju poslije korizme zapjevajte u svojoj župnoj crkvi.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak

Fotografije od blagdana Uskrsa 2017. koje je snimila Dijana Kovač možete pogledati klikom ovdje.

uskrs 2017 1024