Garevac
Typography

U utorak 25. travnja 2017. godine je u Garevcu kao i velikom broju Posavskih župa proslavljen Sveti  Marko evanđelist. U Gradačcu bi svečano na patronu župe dok je u Garevcu i drugim mjestima proslavljen blagoslov polja.
Po veoma lijepom vremenu okupljeni Garevljani su oko crkve sa svojim župnikom Filipom Brajinović zazivali blagoslov Sv. Marka.

blagoslov polja 900

Župnik Filip je okrenut prema narodu s podignutim križem u ruci, potom s jednom pa s tri svijeće i s blagoslovljenom vodom križao u sve četiri strane svijeta izgovarajući riječi:
Po znamenju svetoga križa od neprijatelja naših. Od munje, groma, grada i zle godine. Od kuge, gladi, rata, i zla svakoga. Da se dostojiš plodove zemlji dati i uzdržati.

Vjernici odgovaraju. Oslobodi nas, Gospodine!
U ime Oca i Sina † i Duha Svetoga.
Vjernici odgovaraju. Amen.

Na svetoj Misi okupilo se oko stotinjak vjernika  što jedosta manje već ranijih godina. Da li je po srijedi zaborav ili početak radnog tjedna nismo upućeni.
 
Evanđelje: Čitanje svetog Evanđelja po Luki (Lk 12,22-31) U ono vrijeme reče Isus svojim učenicima: “Zato vam kažem: ne budite zabrinuti za život: što ćete jesti; ni za tijelo: u što ćete se obući. Ta život je vredniji od jela i tijelo od odijela. Promotrite gavrane! Ne siju niti žanju, nemaju spremišta ni žitnice, pa ipak ih Bog hrani. Koliko li ste vi vredniji od ptica! A tko od vas sa zabrinutošću može svojemu stasu dodati lakat? Ako dakle ni ono najmanje ne možete, što ste onda za ostalo zabrinuti?
Promotrite ljiljane, niti predu niti tkaju, a kažem vam: ni Salomon se u svoj svojoj slavi ne zaodjenu kao jedan od njih. Pa ako travu koja je danas u polju, a sutra se u peć baca Bog tako odijeva, koliko li će više vas, malovjerni!”
Zato i vi: ne tražite što ćete jesti, što piti. Ne uznemirujte se! Ta sve to traže pogani ovoga svijeta. Otac vaš zna da vam je sve to potrebno. Nego, najprije tražite kraljevstvo njegovo, a to će vam se nadodati.” Riječ Gospodnja.

U svoj propovjedi župnik Filip Brajinović je istakao moćnog zaštitnika kojeg su nekada davno izabrali naši očevi i djedovi. Sv. Marko bio je ono dijete u  koje je Isus upro prstom i rekao "Ako ne budete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko" u svom poslu i ljudskoj slabosti često puta zaboravljamo na Boga.

blagoslov polja1 900

Kad nam dobro ide nije nam potreban Bog, ali kad zapnemo onda se pitamo gdje je taj Bog?

Često puta radeći umjesto da molimo mi psujemo i kako onda tražiti pomoć od Onog kojeg pljujemo? Neka nam današnji svečar pomogne u našem radu da osiguramo svoj svagdanji kruh i pomogne da postignemo vječni život bile su završne riječi župnika Filipa!

Na koncu mise župnik je čestitao imendan svima koji ga danas slave, te podsjetio prisutne vjernike na važne datume župe Garevac.

Nakon sv. Mise slijedilo je slavlje za obiteljskim stolom kod onih koji slave Markov dan.

Fotografije, arhivski snimci

Za GIP piše Mišo Perak