Garevac
Typography

Sve Vlade u RH do sada su bile dužne pomagati Hrvatima oko povratka u BiH pogotovo u Bosansku Posavinu. Međutim, razočaran sam da se u prethodnih 25 godina to nije dešavalo niti smo imali neku potporu da se Hrvati vrate na svoje prostore. Vidite i danas se pokušava rušiti 80 kuća. Nadam se i zahvaljujem premijeru Plenkoviću što je reagirao a sve ostale reakcije ćemo vidjeti. Ja se pomalo bojim da li će se sve napraviti, ali valja raditi. Ja sam govorio i u Saboru, izvjestio sam premijera o ovom problemu, evo i medijski nastupamo. Idući tjedan posjetit ću Garevac. Treba pomoći našim ljudima da opstanu. To su njihovi domovi, njihova zemlja i prebivalište, kaže zastupnik Mišić.

Piše: Anto Pranjkić

Saga o gradnji dijela autoceste Banja Luka – Doboj – Bijeljina – Beograd se nastavlja, što donosi dodatnu zabrinutost mještana sela Garevac, Čardak i Kladari Donji, kroz koja je najavljen i predložen jedan dio trase, koji ide na štetu hrvatskoga naroda. Uznemirenost iz dana u dan raste, jer neke izjave dužnosnika iz RS povećavaju sumnju da se tako nešto i ne dogodi. Krajem prošloga tjedna “duhove” je uznemirila izjava predsjednika Republike Srspke Milorada Dodika, kako će odluku donijeti struka. O ovom problemu izvješten je i zastupnik u Saboru Republike Hrvatske Ivica Mišić, koji je na sjednici Sabora zatražio aktivnu potporu svih čimbenika narodu u Bosanskoj Posavini.

ivica misic 1024

– Ja sam prije nekoliko dana reagirao na ovu temu u Saboru. Govorio sam što se dešava našim hrvatskim selima, kako se želi realizirati trasa autoceste preko naših sela Garevca, Kladara i Čardaka. Ja sam to govorio, međutim do jutros se ništa nije promijenilo. I koliko sam iz mojih saznanja čuo da otprilike će ta predložena trasa ići. To me je već bilo jako uznemirilo i sinoć sam o tomu razgovarao s premijerom RH Andrejom Plenkovićem. Stekao sam dojam da čovjek o tomu nije znao ništa. Jednostavno, nije bio obaviješten. Obećao mi je da će zvati Dodika da vidi što se to dešava. Koliko sam čuo Premijer je već zvao predsjednika Republike Srpske i neke se stvari pokušavaju pomjeriti s “mrtve” točke. Naravno da ćemo tražiti načine da se izbjegne trasa kroz naša sela. Bojim se kako je ta trasa ciljana da bi se opet potjerali Hrvati iz tog područja. I to je tema o o kojoj moramo razgovarati. Već 20-30 godina mi ne možemo doći do istine što se zapravo želi i hoće napraviti od Bosanske Posavine. Ja osobno mislim da treba zaštiti hrvatski narod i nadam se da će premijer izaći u javnost i o tome govoriti.

Prije nekoliko trenutaka dobili smo informaciju od dopredsjednika RS kako je premijer zvao predsjednika RS koji je uputio dopis u Minsitarstvo prometa i veza RS da se taj problem riješi. Očekujete li rješenje ovog problema Imajući u vidu da je Vlada RH Daytonskim mirovnim sporazumom obvezana pomagati Hrvatima u BiH.

– Sve Vlade u RHdo sada su bile dužne pomagati Hrvatima oko povratka u BiH pogotovo u Bosansku Posavinu. Međutim, razočaran sam da se u prethodnih 25 godina to nije dešavalo niti smo imali neku potporu da se Hrvati vrate na svoje prostore. Vidite i danas se pokušava rušiti 80 kuća. Nadam se i zahvaljujem premijeru Plenkoviću što je reagirao a sve ostale reakcije ćemo vidjeti. Ja se pomalo bojim da li će se sve napraviti, ali valja raditi. Ja sam govorio i u Saboru, izvjestio sam premijera o ovom problemu, evo i medijski nastupamo. Idući tjedan posjetit ću Garevac. Treba pomoći našim ljudima da opstanu. To su njihovi domovi, njihova zemlja i prebivalište. Nažalost, malo je novinara i hrvatskih političara koji žele o tome razgovarati. Zašto? Ja to ne znam.

Tijekom rasprave u Saboru o radu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske rekli ste da su Hrvati Bosanske Posavine zapostavljeni. No, u zadnje vrijeme stanje se počelo popravljati. Nije li ova konkretna akcija koju ste izveli u posljednih 20-tak dana dokaz da se Hrvati Bosanske Posavine bude, a poslije njih i pokušavaju potaknuti i one druge. Imaju li Hrvati u Bosanskoj Posavini potporu? Ona nije baš bila na onoj razini na kojoj bi trebala biti. Vidimo u posljednje vrijeme u materijalnom smislu stanje se vidno popravlja, prije svega, aktivnostima Središnjeg državngo ureda za Hrvate izvan RH, ali Hrvatima Bosanske Posavine treba i ona moralna duhovna potpora?

plenkovic

– Vidite, Vi ste prvi novinar kojega sam sreo koji me želio poslušati kad govorim o Bosanskoj Posavini. Pitam se zašto sve hrvatske novine nisu pisale o problemu trase autoceste. Nešto je malo bilo u Jutarnjem listu, alivrlo malo. To su trebale prenijeti sve novine i puno pisati o tome. Da li smo mi političari dali svoj glas i iskreno mislili o toj problematici hrvatskog naroda. U Bosanskoj Posavini i RS je otprilike oko 250 tisuća protjeranih iz svojih domova, da li smo im dali potporu? Ne samo novce, ali ni njih se nije dalo u onim mjestima oko Banja Luke, Dervente itd… No, nije se vršio niti pritisak na RS da se više učini za Hrvate. Protjerati toliko stotina tisuća Hrvata iz jednog djela BiH i 20 godina šutnje zanima me za čije interese je takvo stanje? Mislim da nije za interese niti jednog naroda u cjelini, nego za interese određenih političara kako bi napredovali u svojoj političkoj karijeri.

Kako tumačite činjenicu da je u Narodnoj Skupštini RS bio predstavnik iz reda hrvatskog naroda a nije reagirao?

– Ne mogu vjerovati da čovjek koji tamo sjedi nije reagirao, jer je morao dobiti radne materijale s informacijama odakle trasa ide i kuda će proći, bez obzira, što se želi pravdati činjenicom kako taj materijal nije vidio niti pročitao. To je nedopustivo. Nažalost, imamo hrvatske političare koji su skloni za neke svoje interese prodati cijeli hrvatski narod.

Potez kojega je učinio premijer Plenković daje nadu Hrvatima u Bosanskoj Posavini.

– Ja se toplo nadam. Ja sam sinoć s njim razgovarao. Obećao je da će zvati predsjednika Dodika i vid

ivca misic 900

im da je on to već odradio. Mislim da on želi gospodarski riješiti problem Hrvatske i u jednom dijelu je to i napravio. O Bosanskoj Posavini smo, od kako je došao na mjesto premijera smo mnogo puta razgovarali i ovim svojim potezom daje mi nadu da želi pomoći Hrvatima u BiH.

Tijekom jučerašnjega dana dopredsjednik RS Josipo Jerković i i zastupni iz Kluba zastupnika iz reda hrvatskoga naroda u Vijeću naroda Narodne Skupštine Republike Srpske Davor Čordaš razgovarali su s ministrom prometa i veza RS o mogućnosti mijenjanja spornog dijela trase.

– Upoznat sam s tim aktivnostima putem priopćenja za javnost i to je dobro. Sada se svi trebamo uključiti u rješavanje ovoga problema. Ne smije biti politiziranja, nego moramo se skupiti i svi zajedno riješiti ovaj i pokušati prepoznati druge probleme našega naroda te tražiti načine da ih sagledamo i riješimo, ali svi zajedno. Politiziranja ne smije biti. Svaki čovjek je dobro došao. Planirao sam u ponedjeljak posjetiti Garevac i razgovarati s našim ljudima ( svima, iz mjesnih zajeDNica, iz svih stranaka, udruga, Crkve, pojedincima…,) te dati im vjetar u leđa, jer oni to zaslužuju i u ovom trenutku to je ono što im treba. Rješenje će se iznaći, ali prema njemu treba ići.

Za Posavinu.org piše Anto Pranjkić