Garevac
Typography

Ovih dana nam iz Garevca stižu lijepe vijesti, prva i najbitnija je ona da će se trasa zamišljene autoceste i plinovoda iseliti na drugu lokaciju, zatim uređenje platoa ispred groblja Sv. Ilije koju smo objavili početkom tjedna a danas nam stiže i vijest o obnovi 6 obiteljskih kuća u Garevcu.

Dakle umjesto ruženja Garevac se obnavlja i to od strane regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Naime još 2014. godine određeni broj obitelji iz Garevca jepo tko zna koji puta podnio zahtjev za obnovu obiteljskih kuća u mjestu Garevac i općini Modriča. Do danas se o tome šutalo i nitko više o tome nije pričao, bilo je to kao i mnogo puta do sada, hajde podnijet ćemo zahtjev pa ako što bi,dobro došlo.

potpisivanje ugovoa 1024
No ovaj put je nešto drugo, nešto što je malo tko od naših mještana očekivao. Prošli tjedan određene osobe su dobile poziv da se 24.10 2019. godine u 10.00 sati dođu u prostorije općine Modriča na potpisivanje ugovora o obnovi obiteljskih kuća s izvođačem radova.

Tako su garevačke obitelji: „Drago Perić Grafičar“, Janja Rokić - Rokina, Jozo Marić „Ristin“ Tomislav Stanušić i Pero Tokić Stjepanov potpisali ugovor o obnovi kuća i to po sistemu „ključ u ruke“.

Izvođač radova je pouzdano poduzeće s višegodiünjim radnim iskustvom Vinković doo iz Oštre Luke.

Dakle u srijedu je u Modriči 12 obitelji potpisalo Ugovor s izvođačem radova od kojih je 6 iz Garevca gdje je izvođač radova odmah poslije potpisivanja Ugovora i osobno došao na lice mjesta u Garevac da obiđe nova gradilišta.

Kako saznajemo od obitelji Tomislava Stanušić ovo jest sistem obnove „ključ u ruke“ ali po broju prijavljenih osoba koje će stanovati u tim objektima. Tako će se na primjer Tomislavu Stanušić obnoviti kompletan donji kat, krovište i vanjska fasada dok će drugi kat ostati ne obnovljen jer ih je prijavljeno pet osoba.potpisivanje ugovoa 900

NAPOMENUT ĆEMO: Regionаlni program stambenog zbrinjavanja (RHP) višegodišnji je program s ciljem trajnog rješavanja stambenih potreba najugroženijih kategorija izbjeglih i interno rаseljenih osoba, a rezultat je zajedničke inicijative Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Crne Gore i Republike Srbije, utemeljen na zajedničkoj deklaraciji koju su 7. studenog 2011. godine na ministarskoj konferenciji u Beogradu potpisali ministri vanjskih poslova navedenih zemalja.

Programom upravlja Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) pri kojoj je i osnovan Fond Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (Fond RHP-a) kroz koji se vrši alokacija donatorskih sredstava prema partnerskim državama za projekte u okviru njihovih nacionalnih programa. CEB obnaša dužnost tajništva programa, upravitelja Fonda RHP-a i financijske institucije, a program se provodi u suradnji s međunarodnim organizacijama. Glavni donator programa je Europska unija.potpisivanje ugovoa 901

Navedenim programom osigurat će se trajna stambena rješenja za najugroženije obitelji kojima su omogućena sloboda izbora o načinu trajnog rješavanja stambenog pitanja, kroz integraciju u zemlju u koju su izbjegli ili povratak u zemlju podrijetla.

Za GIP piše Mišo Perak