Garevac
Typography

Velika subota je kršćanski blagdan koji se slavi dan prije Uskrsa te zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini Vazmeno trodne vlje to je dan je šutnje i ozbiljnosti, a slika te šutnje je odsutnost euharistije, ozbiljnosti ogoljeni oltar.Na Veliku Subotu Crkva se zadržava kod Gospodinova groba te u molitvi i postu razmišlja o njegovoj muci, smrti i silasku u podzemlje.


Na taj dan su po svim crkvama u svijetu pa tako i našoj u Garevcu posebni crkvini obredi .

posveta jela

Izjutra u 9.00 bio je blagoslov uskrsnog jela koja će vjernici blagovati na Uskrs. Na toj misi se okupilo sedamdesetak osoba u glavnom onih koji tu stalno žive. Toga dana naši vjernici su u crkvu na blagoslov donijeli košaru s hranom u kojoj su najčešće jaja, kruh, luk, kobasica i slanina to jest sve ono što jedno domaćinstvo ima.

Ta hrana se jede već za Uskrsni doručak, a običaj je da svi ukućani trebaju pojesti barem komadić nečega od te blagoslovljene hrane.

uskrsno jelo1

Kroz korizmu se posti kako tko može i počinje se s postom od Pepelnice a prekida se s prepunim blagdanskim stolom na Uskrs.

Na večer u 19.00 sati bila je misa bdjenja na kojoj se okupilo preko stotinu vjernika. Svečanu misu bdjenja u uskrsnoj noći 31. ožujka 2018. u župnoj crkvi Marija Majka Crkve u Garevcu predslavio je garevački župnik vlč. Filip Brajinović.

Na početku bdjenja župnik Filip je blagoslovio oganj koji svake godine palimo kod starog devastiranog tornja, a zatim je tim plamenom zapalio uskrsnu svijeću, koja predstavlja samog Isusa Krista koji je svjetlo svijeta što rasvjetljuje tamu, poslije toga su vjernici u procesiji ušli u mračnu crkvu kroz koju je pronesena uskrsna svijeća te postavljena na svijećnjak s koje su vjernici upalili svoje uskrsne svijeće koje su na trenutak bile jedino svjetlo koje ih je obasjalo i uvelo u radost Uskrsa.paljenje krijesa

Napomenut ćemo da je Vazmeno ili Uskrsno bdjenje kršćansko bogoslužje u kojem se slavi Isusovo uskrsnuće i to u noći između Velike subote i Uskrsa.
U Rimokatoličkoj Crkvi, na Uskrsno bdjenje, slavi se najvažnija sveta misa u liturgijskoj godini. Njome počinje uskrsno vrijeme i prvi se nakon korizme izgovara "Aleluja" .

Čitanja završavaju svečanom pjesmom Slava Bogu na visini i tada se oglase sva zvona na crkvama, pale svijeće. Ovo je stvarni trenutak novoga čovjeka, novoga svijeta, novoga vremena – pobijeđeni su grijeh i smrt a kršćani se pozivaju na radosno slavljenje Gospodina.

To je za nas vjernike je predokus vječnosti.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak