Garevac
Typography

GAREVAC-Koncem listopada smo objavili dvije lijepe vijesti iz Garevca, prva i najbitnija je bila ona da će se trasa zamišljene autoceste i plinovoda iseliti na drugu lokaciju, a druga je bila o obnovi 6 obiteljskih kuća u Garevcu. Danas Vas s ponosom možemo informirati  da su obadvije vijesti pozitivno odrađene s tim da se na premještanje nove lokacije alternativne  autoceste još čeka, a obnova obiteljskih kuća je u punom jeku.

tonco stara


Dakle, umjesto ruženja Garevac se obnavlja i to od strane regionalnog programa stambenog zbrinjavanja. Naime još 2014. godine određeni broj obitelji iz Garevca je po tko zna koji puta podnio zahtjev za obnovu obiteljskih kuća u mjestu Garevac i općini Modriča i malo je tko od naših mještana očekivao nešto posebno od toga.


Međutim  određene osobe su dobile poziv da se 24.10 2019. godine u 10.00 sati dođu u prostorije općine Modriča na potpisivanje ugovora o obnovi obiteljskih kuća s izvođačem radova.
I tako su garevačke obitelji: „Drago Perić Grafičar“, Janja Rokić - Rokina, Josip Marić „Ristin“  Tomislav "Tončo"Stanušić, Janja Tokić Stjepanova i Stana Zečević-Burić potpisali ugovor o obnovi kuća i to po sistemu „ključ u ruke“.

Izvođač radova je pouzdano poduzeće s višegodišnjim radnim iskustvom Vinković doo iz Oštre Luke.

tonco 2

I tako je u srijedu 23.10.2019. u općini Modriči 12 obitelji potpisalo Ugovor s izvođačem radova od kojih je 6 iz Garevca gdje je izvođač radova odmah poslije potpisivanja Ugovora osobno došao  na lice mjesta da  pogledao pristupe svojim novim gradilištima.

Kako smo tada pisali kuće će se obnoviti po sistemu „ključ u ruke“ ali po broju prijavljenih osoba koje će stanovati u tim objektima. Tako će se na primjer Tomislavu Stanušić obnoviti kompletan donji kat, krovište i vanjska fasada dok će drugi kat ostati ne obnovljen jer ih je prijavljeno pet osoba.

Sva obećanja koje je dao  Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RHP) kao i izvođač radova Vinković doo iz Oštre Luke do danas su ispoštovani.

I tako su nakon dva i pol mjeseca sve kuće paralelno pokrivene s postavljenom PVC stolarijom i uredno zatvorenim otvorima na gornjim katovima ako su površine veće od prijavljenog broja članova obitelji.

Na fotografijama je kuća obitelji Tomislava Stanušić koji su nam poručili da im je ovo najljepši Božićni dar kojeg su mogli dobiti i da su odmah u petak 20.12.2019. otišli do Garevca da se i sami u to uvjere. Sada kreću unutarnji radovi i fasa o čemu ćemo vas ponovo informirati!

tonco nova

NAPOMENUT ĆEMO:  Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RHP) višegodišnji je program s ciljem trajnog rješavanja stambenih potreba najugroženijih kategorija izbjeglih i interno raseljenih osoba, a rezultat je zajedničke inicijative Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Crne Gore i Republike Srbije, utemeljen na zajedničkoj deklaraciji koju su 7. studenog 2011. godine na ministarskoj konferenciji u Beogradu potpisali ministri vanjskih poslova navedenih zemalja.
Programom upravlja Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) pri kojoj je i osnovan Fond Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (Fond RHP-a) kroz koji se vrši alokacija donatorskih sredstava prema partnerskim državama za projekte u okviru njihovih nacionalnih programa. CEB obnaša dužnost tajništva programa, upravitelja Fonda RHP-a i financijske institucije, a program se provodi u suradnji s međunarodnim organizacijama. Glavni donator programa je Europska unija.

Navedenim programom osigurat će se trajna stambena rješenja za najugroženije obitelji kojima su omogućena sloboda izbora o načinu trajnog rješavanja stambenog pitanja, kroz integraciju u zemlju u koju su izbjegli ili povratak u zemlju podrijetla.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak