Garevac
Typography

Lijepa i vesela vijest stiže nam iz Garevca. Naime riječ je o autocesti Vukosavlje – Brčko – Bijeljina koja je trebala proći kroz Garevac i podijeliti ga na četiri djela nakon prosvjeda i ne zadovoljstva mještana te političkih pregovora između RH i BiH se izmješta. To je danas za naš portal potvrdio predsjednik MZ Garevac Vlado Tokić.

Naime na sastanku koji se održao u Garevcu u ponedjeljak 28. listopada 2019. Godine a kojeg su organizirali Garevački Informativni portal (GIP) i MZ Garevac sudjelovao je veliki broj Garevljana kao i predstavnici MZ Garevac, župnik župe Garevac te predsjednik Udruge Posavskih Hrvata Garevac 45 i predsjednik Udruge dragovoljaca i Veterana HVO Modriča, predstavnica HKD Napredak Marica Hrnjkaš kao i predstavnici GIP-a Anto Pranjkić i Mišo Perak koji su pozvali i nezavisnog zastupnika u Saboru Republike Hrvatske Ivicu Mišić koji je već u svojim izlaganjima u Saboru stao uz bok Hrvatima iz Bosanske Posaine donesena je odluka da se gospodin Mišić po povratku u Hrvatski Sabor obrati i u svom govoru traži da se pomogne Hrvatima u Republici Srpskoj i općini Modriča što je gospodin Mišić rado prihvatio.

misic garevac

I tako je i bilo. Gospodin Mišić ne samo da se obratio Saboru Republike Hrvatske već se obratio i premijeru Andreju Plenkoviću i zatražio njegovu pomoć u slučaju autoceste i Hrvatima u općini Modriči i selima Garevac, Kladari Donji i Čardak.

U četvrtak 31.10.2019. premijer Andrej Plenković je poručio da će hrvatske vlasti ispitati mogućnost promjene planirane trase autoceste od Banja Luke do Beograda zbog koje bi trebalo srušiti kuće hrvatskih povratnika u općini Modriča u Republici Srpskoj.

"Vodit ćemo računa da u intenzivnoj komunikaciji s nadležnim vlastima ispitamo mogućnost pomicanja trase koja je trenutno predviđena. Dakle, vodimo računa o Hrvatima povratnicima na teritoriju RS-a u BiH, i ovaj put im svi zajedno iskazujemo potporu", poručio je premijer.1

I sam ministar prometa Oleg Butković je stupio u kontakt s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom te se na ovu temu angažiralo i veleposlanstvo te su obavljeni dodatni politički i diplomatski kontakti da ne dođe do rušenja kuća Hrvata koji žive u Garevcu, Donjim Kladarima i Čardaku.

Povratak je godinama opstruiran, no najuporniji su ipak uspjeli obnoviti svoje domove, i u Garevcu sada stalno živi oko 150 Hrvata.

No izgradnjom autoceste njihov bi opstanak došao u pitanje jer samo selo Garevac bi bilo doslovno raskomadano, kuće koje ne bi bile srušene ostale bi na jednoj strani autoceste, a imanja na drugoj.

Očigledno su projektanti u prostornim planovima vlade RS imali glavnu zadaću da cesta ni pod kojim uvjetima ne smije prijeći međuentitetsku granicu i da se isključivo mora graditi na teritoriju RS, čije su granice povučene u Daytonu bez ikakve geografske, prometne, gospodarske i povijesne logike.2

Na veliku zahvalu svakom pojedincu od A do Z: vrijednim, razumnim i pametnim osobama, medijskoj potpori svih većih TV kuća i novinara kako iz HR tako i BiH čije su slike obišle svijet ova se prometnica ipak izmješta izvan naselja i ići će niz korito rijeke Bosne ispod garevačkih obnovljenih kuća.

Dakle mi nismo protiv dobre povezanosti i brzih autocesta te ćemo im ustupiti naše livade, oranice i pašnjake samo neka nam ne diraju naše kuće koje su se teškom mukom gradile i obnavljale.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak
27.02.2020.3