Garevac
Typography

Veliki brojPosavljaka i Garevljana se još sjeća vijesti o gradnji autocesta Vukosavlje – Brčko – Bijeljina koja je za nas Garevljane došla kao grom iz vedra neba. Naime riječ je o autocesti koja je trebala proći kroz Garevac i podijeliti selo na četiri djela.

Stoga je GIP u suradnji s MZ Garevac u ponedjeljak 28. listopada 2019. godine organizirao u Garevcu na kojemu je sudjelovao veliki broj Garevljana kao i predstavnici MZ Garevac, župnik župe Garevac te predsjednik Udruge Posavskih Hrvata Garevac 45 i predsjednik Udruge dragovoljaca i Veterana HVO Modriča, predstavnica HKD Napredak Marica Hrnjkaš kao i općinski vijećnici Petar Gagulić i Nada Bajić.

U ime Gip-a sastanku su nazočili Anto Pranjkić i Mišo Perak koji su pozvali i nezavisnog zastupnika u Saboru Republike Hrvatske Ivicu Mišić koji je već u svojim izlaganjima u Saboru stao uz bok Hrvatima iz Bosanske Posavine te je donesena odluka da se gospodin Mišić po povratku u Hrvatski Sabor obrati i u svom govoru i traži da se pomogne Hrvatima u Republici Srpskoj i općini Modriča.

Zastupnik Misic u garevcu top

Gospodin Mišić ne samo da se obratio Saboru Republike Hrvatske već se obratio i premijeru Andreju Plenkoviću i zatražio njegovu službenu pomoć u slučaju autoceste i Hrvatima u općini Modriči i selima Garevac, Kladari Donji i Čardak.

Samo tri dana kasnije u četvrtak 31.10.2019. premijer Andrej Plenković je poručio da će hrvatske vlasti ispitati mogućnost promjene planirane trase autoceste od Banja Luke do Beograda zbog koje bi trebalo srušiti kuće hrvatskih povratnika u općini Modriča u Republici Srpskoj.

"Vodit ćemo računa da u intenzivnoj komunikaciji s nadležnim vlastima ispitamo mogućnost pomicanja trase koja je trenutno predviđena. Dakle, vodimo računa o Hrvatima povratnicima na teritoriju RS-a u BiH, i ovaj put im svi zajedno iskazujemo potporu", poručio je premijer.

Na veliku zahvalu svim institucijama, svakom pojedincu od A do Z: vrijednim, razumnim i pametnim osobama, medijskoj potpori svih većih TV kuća i novinara kako iz HR tako i BiH čije su slike obišle svijet ova se prometnica ipak premješta izvan naselja i ići će niz korito rijeke Bosne ispod garevačkih obnovljenih kuća po prijedlogu GIP-a koji je proslijedio skicu zastupniku Ivici Mišić, a Ivica dalje do predsjednika RS-a g. Milorada Dodika.

plan ceste 900

Crvene strelice su bile plan izgradnje dok plave pokazuju prijedlog za premještanje autoceste

Mi smo napomenuli da Garevljani nisu protiv dobre povezanosti i brzih autocesta i spremni smo im ustupiti naše livade, oranice i pašnjake samo da se ne ruše kuće koje su se teškom mukom gradile i obnavljale.

U četvrtak 27.02.2020. došla je vijest da se cesta premješta.

Tako je općina Modriča obavijestila MZ Garevac da će se u četvrtak 9.07.2020. održati Javna rasprava i dati na ponovni uvid Nacrt parcelizacije zemljišta za dionicu gore navedene autoceste kako bi Javnost i vlasnici nekretnina (posebno mi u Garevcu) bili obaviješteni o strateškoj procjeni i utjecaju na okoliš autoceste i plinovoda na područje općine Modriča.

Danas koncem kolovoza 2022. Godine u pripremi je svečano otvaranje početka radova na izgradnji autoceste Vukosavlje – Brčko – Bijeljina koja će se održati na lokaciji magistralne ceste M17 na izlazu iz Garevca prema Šamcu u subotu 31.8.2022. godine u 18.00 sati.

6
Veliki broj naših mještana je bio u nevjerici i te nisu smatrali mogućim izgradnju ove autoceste, međutim nadamo se da će sada i slijepi progledati i vidjeti od koje je važnosti bila naša žurna reakcija kojom smo na vrijeme reagirali i uspjeli dati mogućnost izgradnje autoceste ali i sačuvati garevačke kuće od rušenja.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak
Fotografije: Niko Tokić "Dikača"
30.08.2022.

 {jathumbnail off}