Garevac
Typography

Naš portal ustrajno prati događanja i sudbine naših ljudi koji svojom sudbinskom životnom stazom koračaju diljem svijeta. Stoga smo kao posebnu osobu ovaj puta izdvojili Dalibora Zrnić koji svojim neobičnim i ustrajnim sportom pronosi lijep glas u svijetu sporta. Dalibor Zrnić, ime koje je u svijetu poznato i Garevačkih je korijena,  a Garevljani i njihovi susjedi skoro ništa o njemu ne znaju. Naime taj 39-to godišnjak je sin Milenka i Mare Zrnić, kćeri pokojnog Marka Zelić koji se bavi jednim od najtežih sportova i Švicarski je reprezentativac u Triatlonu. Za triatlon kažu da je tri puta zabavniji od trčanja, a da bi čovjek bio solidan u triatlonu moraju se trenirati sva tri bazična sporta: plivanje, biciklizam i trčanje.

Dalibor Zrnić je rođen  28. travnja 1976. u Aarau u Švicarskoj a iz priče njegove  majke saznajemo da je uvijek bio nestašni dječačić koji nikada ne bi mogao mirno sjediti već se uvijek morao nekuda pomicati.

Od djetinjstva je volio sport i od polaska u školu bavio se raznim disciplinama, kao što su: rukomet i gađanje a već u  3. i 4. razredu, igrao je u rukometaškom klubu, i sudjeluje u nekoliko natjecanja i turnira.

Već u 12 godini s jednim od najboljih prijatelja počinje trenirati boks u boksačkom klubu Brugg  i tako sudjeluje u nekoliko natjecanja. Trening mu je bio intenzivan i zanimljiv, ali je ubrzo zaključio da ta natjecanja nisu za njega.

Međutim tu je otkrio da ima vrlo veliku izdržljivost i potencijal koji je dobio upornim i stalnim vježbanjem, a iz priče svoga boksačkog trenera Ruedi Meier-a o njegovom triatlon treningu i natjecanju sve ga je više počeo privlačiti taj sport.

I onda je 1996. na Euro sportu vidio snimljenu reklamu Ironman Hawaji i tada je dobio osjećaj da je to njegova strast i čarolija koja ga i dan, danas privlači.

Odmah na početku triatlon treninga ostvario je duge i velike uspjehe. Za tjedan dana je pretrčao oko 120 kilometara, plivao 3-4 puta i vozio bicikl oko 400 kilometara.

Od tada mu je triatlon velika želja od koje se ne odvaja i tako je već 1999. godine položio svoju prvu Ironman utrku u Lanzarote. Nakon Lanzarote nakon samo tri mjeseca slijedi već njegov prvi Ironman u Zürichu, a samo dva mjeseca kasnije već je otišao u Nicu.

dalibor zrnic1

Dakle Ironman u Zürichu, Francuskoj, Floridi i Lanzarote pripadaju njegovom godišnjem programu, a tu su i brojni maratoni s 12 ili 24-satnim plivanjem.

Do sada je ostvario 30 utrka uz želju "samo doći do cilja" i da se kvalificira za važni triatlon događaj u Hawajima, a da bi uopće mogli tamo poći sportaši se moraju kvalificirati na odabranim događajima u njihovim matičnim zemljama .
Dalibora Zrnić je već nekoliko puta bio na Havajima, a svaki njegov Ironman je i ponovni susret s prijateljima i kolegama iz cijelog svijeta.

Dakle triatlon zvuči jednostavno na papiru i svatko može pomisliti kako je lako plivati, voziti bicikl i trčati, ali vjerujete, nije lako kada osjetite da vam noge „spavaju“ kada siđete s bicikla a tek onda morate početi trčat? Normalno se krećete, ali baš ne osjećate da su noge dio vašeg tijela?

Težak je to sport i mnogi od njega odmah na početku odustaju, no Dalibor se još ne predaje i bit će takav dokle god postiže zavidno dobre rezultate.

Uredništvo portala Daliboru želi još puno pozitivnih natjecanja i dobrih rezultata iako znamo da u ovome teškom sportu koji se sastoji od 3,8 km plivanja, 180 kilometara vožnje biciklom kroz pustinji, brda i ravnice  te 42,2 kilometara trčanja nije lako opisati, a kamoli se natjecati u velikoj konkurenciji koja je ponekad i preko 1500 takmičara koji krenu sa starta.

Najveći do sadašnji uspjesi kojih se Dalibor rado sjeća su:

Pozicija natjecanje i vrijeme (h)

19. Ironman Švicarska 08:58
115. Ironman Hawaii 09:22
15. Ironman Švicarska 09:07
2 x 1. Hausener kratka udaljenost triatlon
25. Ironman Florida 09:16
1. Sachsenman (Dresden) Long Distance
2. Basler Ekiden maraton
2. 12-satno plivanje u Zürichu
5. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo na Havajima

Mišo Perak

dalibor zrnic2