Kornica
Typography

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. dvanaestu godinu zaredom uspješno organizira i realizira različite edukativne, kreativne, socijalne, ekološke, volonterske projekte za mlade, učenike osnovnih i srednjih škola, te studente na području Vrhbosanske nadbiskupije. Sudjelovanjem na projektima, mladi imaju priliku kroz bogat i kvalitetan program raditi na izgradnji sebe kroz neformalnu edukaciju, ali i raditi na razvoju svoje lokalne zajednice i župne zajednice kako bi kreirali ljepšu i sigurniju sredinu za živjeti.

U protekle godine, Centar za mlade Ivan Pavao II. svoje aktivnosti i djelatnosti proširio je na još jednu populaciju mladih ljudi, marginaliziranu skupinu mladih, koji po završetku srednje škole nisu nastavili daljnje školavanje, niti su pronašli mogućnost zaposlenja. Sukladno tome, Centar se umrežio s poduzećem Zorg In d.o.o., koje se već pet godina bavi poljoprivrednom djelatnošću u selu Kornica u Bosanskoj Posavini i sa Srednjom strukovnom školom u Orašju.

iuvenes fructus 900

Rezultat suradnje je projekt Iuvenes Fructus koji Centar želim doprinijeti osposoboljavanju mladih za rad u poljoprivredi, točnije u voćarstvu. Projekt ima za cilj educirati mlade, te raditi na njihovom osnaživanju u poljoprivredi (voćarstvu), tako što će tijekom jednogodišnjeg programa edukacije, 20 nezapolesnih mladih od 18 do 35 godina, kroz teorijsku i praktičnu nastavu, steći znanja i vještine za rad u voćarstvu, bit će im omogućeno stjecanje radnog iskustva kroz volontiranje, certifikat o završenoj edukaciji, te mogućnost pokretanja vlastitog biznisa. Na kraju jednogodišnje edukacije, ukoliko sredstva donatora budu odobrena, 5 najuspješnijih i najperspektivnijih mladih ostvarit će start-up poticaj za pokretanje vlastitog biznisa.

Projekt nakon uspješne 3 godine, nastavlja okupljati mlade, te su u tijeku prijave za četvrti ciklus edukacije. U protekloj godini 20 mladih je uspješno završilo edukaciju i dobilo certifikat, te su podijeljeni i start up poticaji za najuspješnije polaznike edukacije. Ovogodišnji ciklus trajat će od ožujka do prosinca 2020. godine, kako bi se polaznici edukacije imali priliku praktično upoznati sa svim fazama radova u voćnjaku. Sudjelovanje u edukaciji je besplatno, a za sve sudionike su osigurni putni troškovi i hrana.

Prijave za ovogodišnji ciklus su otvorene do 29. veljače, a za sve dodatne informacije kao i prijave za sudjelovanje u projektu budite slobodni kontaktirati Amandu Đogaš, voditeljicu projekta putem e-maila: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Preuzeto s https://www.mladicentar.org