Kao odgovor na problem velikoga broja odlazaka mladih iz BiH i pomoć onima koji u BiH traže posao, u povratničkoj Kornici, nadomak Modriče, u Bosanskoj Posavini, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” i poduzeća Zorg-In d.o.o. realizirali su prvi ciklus trogodišnjeg projekta “Iuvenes Fructus”.

Svi ističu kako ništa ne valja u svijetu koji nas okružuje. Dominira kritika svega postojećeg i crne priče, pa i u medijima. Hajdemo uzmati ono što je dobro i na tome raditi, jer puno je dobrih stvari oko nas, poručuje iz Kornice Jozo Miletić mladi agronom, koji je od Zagreba preko Bugojna stigao u Posavinu i ostao u Kornici.

Selo Kornica na sjeveru BiH i tromeđe Šamac – Modriča - Gradačac već smo predstavili kao posebno mjesto gdje se provodi projekt “Iuventus Fructus” u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” i poduzeća Zorg-In.Našem oku tada nije promaknuo izgled cijelog posavskog sela. Bilo je jasno zašto je odabrano za sjedište provedbe projekta.

KORNICA - Malo posavsko selo Kornica smjestilo se na tromeđi između Šamca, Modriče i Gradačca. Oduvijek je plijenilo svojim živopisnim izgledom, posavskom ravnicom koja je otvarala velike mogućnosti za život od plodova svojega rada, najviše od poljoprivrede. I na tom je području rat sve promijenio, opustošio i devastirao mjesto. Od 170 prijeratnih kuća sa oko tisuću stanovnika, danas ih je stalno nastanjeno tek u 15-tak domova oko 30-tak povratnika.


 Umjetnost služi ponuditi bolju i ljepšu sliku stvarnosti a Međunarodni karakter kiparske kolonije u Kornici daje novu dimenziju jer pozitivan glas Kornice pronosi izvan lokalnih okvira i poziva na dolazak u ovo prelijepo posavsko mjesto, istaknuto je na otvorenju druge po redu manifestacije.

KORNICA-Na sjeveru BiH, na samoj granici s RH, u malenom i živopisnom selu Kornica, u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ i poduzeća Zorg-In d.o.o održano je svečano otvorenje projekta Iuvenes Fructus, kao odgovor na veliki broj odlazaka mladih iz BiH i čak 67 % mladih koji u BiH traže posao.

Točno mjesec dana trajali su bogati i, što je vrlo važno, iznimno kvalitetni kulturni sadržaji manifestacije “Ljeto u Kornici”. Kako se radi o povratničkom mjestu gdje su se vratili tek malobrojni, pothvat Hrvatsko kulturno sportsko društvo Kornica više je nego za isticanje.

More Articles ...