Kornica
Typography

Kao odgovor na problem velikoga broja odlazaka mladih iz BiH i pomoć onima koji u BiH traže posao, u povratničkoj Kornici, nadomak Modriče, u Bosanskoj Posavini, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” i poduzeća Zorg-In d.o.o. realizirali su prvi ciklus trogodišnjeg projekta “Iuvenes Fructus”.

starup poticaj 900 luso

Josip Živković iz općine Orašje, Antonija Mikolić iz općine Domaljevac-Šamac, Konstantin Krunić iz općine Pelagićevo, Miodrag Đurić iz Distrikta Brčko, Filip Ivančić iz općine Odžak i Darijan Pejić iz općine Orašje poduzetne su mlade osobe koje su u okviru projekta dobile poticajna sredstva za pokretanje prvog vlastitog biznisa u oblasti poljoprivrede.

Praktično o poljoprivredi

Nakon uspješno završenog jednogodišnjeg ciklusa projekta u kojem je sudjelovalo 20 polaznika, za 6 kandidata dodijeljeni su startup poticaji. Svaki od polaznika dobit će sadni materijal i opremu koja im je nužna za pokretanje biznisa u vrijednosti od 10.000 KM. Posebnost projekta je u načinu provođenja, mladi su svakoga tjedna dolazili u Kornicu kako bi na imanjima učili praktično, ali i teorijski o svim tajnama uspješnog voćarstva, ali i drugih oblasti moderne poljoprivrede. - Projekt “Iuvenes Fructus” omogućili su Renovabis, World Vision i Vlada RH. Ovo je projekt za mlade s područja sjevera BiH, od Brčkog, s područja RS-a i FBiH. Svake godine educirat ćemo po 20 mladih - ističe ravnatelj Šimo Maršić.

starup poticaj 900

Iskustveno učenje

Jozo Miletić voditelj je imanja Petra Luše, Posavljaka sa zagrebačkom adresom, koji nastoji udahnuti život u taj povratnički kraj. Upravo na tom imanju u Kornici, gdje su veliki nasadi voća, mini tvornica za preradu voća, farmerski dio, ali i prostor idealan za eko turizam, koji svake godine inspirira umjetnike za rad u koloniji Kornica, odvijao se projekt za mlade “Iuvenes Fructus”. - Projekt nastavljamo na proljeće, kada će odabrati novih 20 polaznika, mladih koji u poljoprivredi vide svoju priliku. Ovih dana mi ćemo dostaviti nagrade jer mladima smo ostavili vrijeme za odluku koji će sadni materijal odabrati i koju opremu uzeti. Već su neki izrazili želju da to budu sadnice jabuka, krušaka i šljiva, ali žele se okušati i u nasadu aronije, limuna i drugog voća - kaže Miletić. Ističe da su kroz projekt imali odličnog suradnika u Srednjoj strukovnoj školi u Orašju čiji su srednjoškolci dolazili na praktičnu edukaciju o voćarstvu. - “Iuvenes Fructus” ostaje otvoren i za buduću suradnju s polaznicima koji u ovom ciklusu nisu ostvarili poticaj - zaključuje Miletić.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić