Kornica
Typography

U subotu, 17. veljače misnim slavljem i prigodnim programom u filijali župe Čardak – crkvi Sv. Josipa u Kornici, drugu godinu zaredom upriličeno je svečano otvaranje projekta "Iuvenes Fructus". Svetu misu predvodio je apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto u koncelebraciji s dr. vlč. Šimom Maršićem, ravnateljem Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II.; vlč. Pavom Kopićem, čardačkim župnikom; preč. Mladenom Kalfićem, kancelarom Vrhbosanske nadbiskupije; fra Antom Tomasom, gvardijanom samostana u Plehanu i vlč. Miroslavom Ćavarom, direktorom Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije.

Na početku, misnike i vjernike pozdravio je i poželio dobrodošlicu domaći župnik Kopić. Svetoj misi nazočio je veliki broj vjernika, poglavito mladih, a liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor iz Tolise Adoro pod ravnanjem Marije Nedić.

kornica3 900

U prigodnoj homiliji mons. Pezzuto osvrnuo se na pročitani evanđeoski odlomak, a njegove misli prevodio je vlč. Šimo. „Prva točka pročitanog odlomka je Isus koji zove Mateja. On će poslije postati Matej apostol koji je napisao Evanđelje. Ovaj poziv Levija koji će postati Matej ne znači samo poziv ovoj osobi da postane apostol, nego znači poziv Isusov na spasenje, zato jer je Levi bio grešnik. To je bitan put koji svaki od nas, kao kršćanin, treba učiniti u svom životu. I budući da smo svi grešnici, za nas Isus ima posebnu intenciju“, istaknuo je nuncij te u nastavku objasnio ondašnje prilike.

Na kraju, još jednom nazočnima se obratio vlč. Pavo koji je svima zahvalio na dolasku u Kornicu za koju je, kako je naglasio, ovo iznimno važan događaj.

kornica 900

Po završetku misnog slavlja uslijedio je drugi dio – predstavljanje rezultata prve godine projekta Iuvenes Fructus, kao i predstavljanje novih kandidata, koje je moderirao djelatnik NCM-a Josip Milanović.
Prošle godine NCM aktivnosti je odlučio proširiti na marginaliziranu skupinu mladih koji po završetku srednje škole nisu upisali fakultet, niti pronašli mogućnost zaposlenja. Sukladno tomu Centar se umrežio s poduzećem Zorg-In d.o.o. koje se već pet godina bavi poljoprivrednom djelatnošću u selu Kornica u Bosanskoj Posavini. Rezultat suradnje je projekt Iuvenes Fructus koji ima za cilj doprinijeti osposobljavanju mladih za rad u poljoprivredi, a koji također predstavlja poticaj za ostanak u domovini i djelovanje na razvoju mjesne te župne zajednice.

Nazočnima se najprije obratio vlč. Maršić, koji je podsjetio kako je prošle godine izrazio želju da se što više osoba uključi u sam projekt što se i ostvarilo. „Želimo podržati naše mlade koji žele na ovim prostorima ostati te pokazati da smo uz njih. Prošla godina je dobro uspjela, svi oni koji su bili odgovorni odradili su svoj dio posla, nadam se i vjerujem da će tako biti i ove godine“, poručio je ravnatelj NCM-a.
Potom je uslijedilo obraćanje Petra Luše, direktora poduzeća Zorg-In d.o.o. „Zadnji put sam rekao čuda se događaju.

kornica1 900

Mi se ovdje bojimo. Bojimo se početi, bojimo se misliti, bojimo se htjeti, bojimo se željeti – zašto? – ovi mladi – nema ovdje entuzijazma, nema nade, nema ni volje... Kako nema? Vidite da je moguće. Zašto nema – zato što nije samo problem tu... I ne bi bilo moguće da nema nas, da nema vas. Ja osobno ne bih mogao da nema obitelji, da nema Šime, da nema ovih prijatelja u Kornici“, kazao je Lušo između ostalog.

Nazočnima su se također obratili i: Marijan Damjanović, bivši ravnatelj Srednje strukovne škole u Orašju; Jakov Ivanković, načelnik općine Odžak; Gorana Blažanović, profesorica SSŠ iz Orašja – stručni suradnik projekta koja je predstavila prošlogodišnju realizaciju; Miograd Đuric i Antonija Mikolić, prošlogodišnji polaznici koji su predstavili Start up poticaj; Zdravko Beljo, pomoćnik federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica; Mario Zeko, u ime državnog tajnika Nikole Mažara iz Državnog ureda za stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske; Žana Ćorić, u ime državnog tajnika Zvonke Milasa iz Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH; Larisa Klepac, operativna direktorica World Visiona te mons. Pezzuto koji je posebno, osvrćući se na problem iseljavanja, ohrabrio mlade da ustraju u ovomu projektu i ostanu na svom.

kornica2 900

Uslijedilo je predstavljanje ovogodišnjih kandidata, njih 27, koji dolaze iz Sivše, Tolise, Orašja, Grebnica, Kornice, Odžaka, Žepča, Brčkog, Viteza i drugih mjesta u BiH. Na kraju je ispred crkve upriličeno fotografiranje s nuncijem te zajednički ručak u prostorijama stare Osnovne škole, gdje su se nazočnima pridružili i Josip Jerković, dopredsjednik Republike Srpske te Davor Čordaš, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Republike Srpske.

Preuzeto s Katoličkog tjednika