Meditacije sestre Augustine
Typography

Pričala mi prijateljica, dok je njena mama bila mala djevojčica, njeni roditelji su imali malu ptičicu koju su zvali Kiki. Međutim, jednoga dana ta ista ptičica je slomila krila i nogu. Razmišljali su o njenoj tragediji i daljnjoj sudbini.

ptica

Donijeli  su zaključak kako ovako ranjena ptica više nije za liječenje, nije za život i da bi bilo najbolje ubiti ju. Međutim, ptičica kao da je slutila njihovu namjeru odlučila se boriti za svoj život. Silom je željela pokazati da ona može nastaviti dalje boriti i izboriti se za svoje mjesto pod suncem.

Malo po malo, ptičica je počela skakutati po prostoru koji je bio određen za nju. Mislila je, može ona i bolje  te je slijedećeg jutra počela i pjevati, radovati i veseliti se kada bi joj poklonili bar malo pažnje. A ptica, ko ptica, polomljenih krila, slomljene noge ne dopušta da drugi odlučuju o njenoj sudbini, liječiti, ubiti ili ostave ju na slobodi?

Da, ptica ko ptica, ima svoju priču, baš kao ti i ja. Tvoj i moj život, uči i nas na primjeru ptice, kako je sudbina ne(po)bjediva, te mnogi misle, što, ako nas ostave u kavezu, uginut ćemo od tuge? A ako nas ostave na slobodi, pojesti će nas ptice grabljivice! Zar nije smiješno? Da, smiješno je! Međutim, slutiš li u čemu zapravo leži veličina ptice – čovjeka?

Jedno je sigurno! Ne, ne, ne, možeš dostići slobodu ako se samo gramzljivo guraš do nje. Sloboda se stiče onda kada ju životom izboriš, zaslužiš a ne tražiš!

Lijepo je imati dobru odjeću, jer ona nam umnogome olakšava da pristojno djelujemo. Međutim, znak prave veličine i slobode ostvarene u životu pokazuje se upravo onda kada djelujemo hrabro iako odjeća nije tako dobra kako bi to trebalo biti.

Odaberi svoj habitus jer tek u njemu ćeš biti slobodan, osjećat ćeš se dobro a bit ćeš i velik čovjek! Čovjek koji će iza sebe ostavljati miris slobode koja ne zarobljuje druge.

Za Posavinu.org pše sestra Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove