Meditacije sestre Augustine
Typography

Dragi prijatelji, kroz meditaciju koja je pred nama pokušajmo čuti sv. Augustina. A prije nego čujemo, dobro je znati tko je bio sv. Augustin?  Dakle, Aurelije ili Augustin, jedan je od najvećih mislioca kršćanstva i povijesti. Prije obraćenja bio je „ lutajući grešnik“! Padao je iz krize u krizu, iz grijeha u grijeh. Lutao po rubu propasti dok nije upoznao Boga, vječnu LJUBAV, kako to on zna reći za Boga.

Također, važna činjenica koja doprinosi njegovu obraćenju jest molitva majke. Monika je svom ljepotom duše svoje vapila k Bogu da se Augustin obrati.  Molila je18 godina za njegovo obraćenje.
 
Međutim, onaj tko je čitao njegov životopis, tko je doživio njegovu grešnost a nakon obraćenja i duhovnu veličinu, samo taj može dokučiti kako je on osoba koja je dotaknula dno dna i kako zapravo i mi možemo Boga ljubiti samo ako u nama postoji doza poniznosti i Augustinove spremnosti krenuti k Bogu upravo ovakvi kakvi jesmo. Bog ljubi našu originalnost. Stoga budimo originali a ničije kopije. Krenimo hrabro k Bogu. On nas očekuje. To nam svjedoči i sam  sv. Augustin, kako Boga zapravo želi ljubiti ona osoba koja je kroz svoj život dohvatila dno dna nakon čega je kroz puninu milost i milosrđa  doživjela dobrog Boga i Božje milosrđe. Zato Augustina i navodi u svojim spisima da je Bog beskrajna sfera čije je središte svugdje, a periferija nigdje.

Augustin također na jednom mjestu naglašava kako se čuda  ne događaju u suprotnosti s prirodom, nego samo s onim što mi podrazumijevamo pod prirodom. Ili, duša se hrani onim što je veseli, a prema Bogu ne idemo hodajući, nego ljubeći. Navodi i onu poznatu misao; „ Ljubi grešnika, mrzi grijeh. Ili, ako šutiš, šuti iz ljubavi. Ako govoriš, govori iz ljubavi. Ako opominješ, opominji iz ljubavi. Ako opraštaš, opraštaj iz ljubavi.!“

Stoga, ovu meditaciju želim zaključiti opet riječima sv. Augustina; „ U mjeri u kojoj ljubav u tebi raste, raste i tvoja ljepota, jer ljubav je ljepota duše“!

I  na kraju ove meditacije želim  nam milost i mir kroz ljepotu duše koja traži put kako bi se otvorila i povjerovala da ju Bog ljubi! Milost vam i mir dragi čitatelji Posavina.org portala!

Sestra Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove{jathumbnail off}