Mišo Perak
Typography

Stiže nam novi Knjignik za odrasle koji će se održati u utorak, 22. kolovoza 2023. u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica. Knjignik je program kojeg financira Ministarstvo kulture i medija, uz podršku Grada Pleternice. Program ''Večer duhovne poezije'' započinje u 18:00 sati pjesnikom Pejom Šimićem.

Pejo Šimić rođen 15. srpnja 1952. godine u selu Foči kraj Dervente. Pjesme su mu objavljene u Večernjem listu, Glasu Koncila, Hrvatskom slovu, Vijencu, Maruliću, Književnoj reviji, Posavskoj Hrvatskoj, Velebitu, Svjetlu riječi, Imotskoj krajini, Dometima, Bakarskim zvonima, Hrvatskom fokusu, Derventskom listu, Posavskom glasniku, Susretima, Češkoj Jednoti, Hrvatskom listu, Tomislavu te u tridesetak zbornika i monografija.

simic pleternica

Za svoja djela više puta je na pjesničkim manifestacijama osvajao prve i druge nagrade, te tri međunarodne. Neke od zbirki pjesama su: Zemljo moja, Suza na zgarištu, U vrtlogu sna, Čežnja, Dah sudbine, Vapaji, Licem u lice, Između svjetla i tame, Olujna vremena, Duša mi gori, Spoznaja, Sve moje ljubavi, U njedrima nade, Ranjena zemlja itd.

Sve Šimićeve zbirke protkane su s četiri prepoznatljive niti ljubavi: prema Bogu, Domovini, ženi i majci. Tridesetak pjesama je uglazbljeno.

Nakon duhovne poezije otvara se izložba amaterskog slikara Vida Marića iz Pleternice.

Vid Marić rođen je 9. prosinca 1943. godine u Pleternici gdje je završio osnovnu školu. Nakon završene gimnazije u Požegi pohađa željezničku školu u Zagrebu. Zapošljava se na željeznici 1960. godine gdje i završava svoj radni vijek 2000. godine. Svojim radom iznimno je pridonio razvoju željeznice. Njegov bogat život ispunile su brojne aktivnosti kao što je planinarenje, vođenje dnevnika s putovanja, kaligrafija, slikanje i bicikliranje.

Vidimo se u utorak u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica!