Nada Koturić
Typography

Kada iz sveg glas najjače i najradosnije u jednom raskošnom glasu zapjeva 350 folkloraša u zajedničkom kolu u Tolisi „Oj Toliso dok ti ime traje čuvat ćemo tvoje običaje“, onda je to više od pukog susreta, to je onda fešta vrijedna hvale i divljenja zbog čega Organizacijski odbor manifestacije „Dani Tolise 2022“ na čelu sa Danielom Dominkovićem mogu biti zadovoljni.

Prekrasnu tolišku tkanicu izvezlo je svojom pjesmom , plesom i igrom 13 društava kroz nastup na respektabilnoj Međunarodnoj smotri folklora, završnici sedmodnevnih sadržaja tradicionalne 16. po redu manifestacije. Pratio ih je sunčan dan pa je defile ulicama Tolise protekao u punom sjaju najljepših nošnji svojega kraja koje su mladi nosili s ponosom i osmjesima na licu. Čak ni nekoliko kapi kiše nije utišalo muze jer je dobro došlo blago i kratkotrajno rashlađene u uzavreloj atmosferi koncerta.

tolisa 2

Tolisa s povijesnom težinom

Tolisa je mjesto za koje kažemo da ima posebnu kulturno-povijesnu težinu sa potencijalima kulturološkog, kulturnog, etnološkog, izvornog blaga i mnogo toga što može pokazati svojoj sredini, okolici pa i šire. Župna crkva i samostan u Tolisi na Raščici, prva pučka škola u BiH, prva zemljoradnička zadruga, vatrogasno i kulturno-umjetničko društvo, samo su neki od detalja koje govore o bogatoj povijesti tog kraja. Upravo je OŠ Fra Ilije Starčevića u Tolisi koja iz svakog kutka progovara svojom poviješću dugom 200 godina, bila početna pozicija svih folkloraša uoči defilea. Nakon vremena izoliranosti zbog pandemije, kao da su imali posebnu želju pokazati se u Posavini na najljepši način pa je pjesma, igra i kolo odzvanjao Tolisom na svakom koraku, ne samo u defileu, već osobito na glavnoj pozornici gdje se odvijala smotra, na stadionu SD Sloga Tolisa pred više od tisuću posjetitelja.

Mladi folkloraši

Tolišani su burnim pljeskom pozdravili Ukrajinsko kulturno umjetničko društvo „Taras Šrvčenko- Kaniža kao i nastup Romskih folkloraša iz Darde (RRC“Darda), KUD “Pejo Marković“ iz Lipnice svojim spletom makedonskih igara podigao je na noge i publiku. Zajedno je publika svojom pjesmom pratila dobro poznate šokačke poskočice koje su zapravo sa zajedničkim kulturnom poveznicom posavljaka sa lijeve i desne obale kroz nastupe društava iz Slavonije. Nastupilo je društvo iz susjedne Županje (KC „Igrišće“), iz Cerne („KUD Tomislav“), iz Štitara (KUD „Josip Kozarac“).

tolisa 4

Gosti iz Vukovara također su prikazali odličnu koreografiju (KUD“Kolo“) kao i iz Valpova (HKUD“Valpovi 1905“). Srdačno je pozdravljen Tuzlanski KUD iz Husina kao i gosti iz Novog Travnika („Stari hrast 2000“), a buran pljeska dobio je i nastup susjednog društva iz Odžaka (KUD Napredak). Točku na i, kako i dolikuje stavio je domaći KUD Kralj Tomislav iz Tolise. Ponosno se nosila raskošna posavska nošnja čak i na plus 30 stupnjeva, pa je za takav trud uslijedio i dugotrajan pljesak publike na kraju gotovo trosatnog koncerta uz odličan moderatorski dvojac Nine Ivanović i Josipa Arlovića.

Čuvari tradicije

U Toliškom dvoru nastavljeno je veliko slavlje. Skinute su folklorne nošnje i obučene farmerke pa su se mladi uhvatili u zajedničko kolo kako bi pokazali radost susreta. -Srce jače zalupa kada predstavimo toliko bogatstvo naše kulture i običaja, kaže nam Marijana Nedić, predsjednica KUD-a iz Tolise. Zadovoljstvo ne skriva ni predsjednik organizacijskog odbora manifestacije Daniel Dominković.

-Ovom manifestacijom nastavljamo čuvati, razvijati i promicati kulturnu baštinu našeg kraja. Hvala svima koji su pomogli da uspješno završimo ovu manifestaciju sa brojnim sadržajima koji su, nadamo se učinili sretnim naše mještane, goste, prijatelje Tolise. Hvala i Večernjem listu koji nas vjerno prati, kazao nam je Daniel Dominković, predsjednik Zaklade Terra Tolis, organizator manifestacije.

tolisa 5

Dodijeljena su i priznanja zaslužnima. Predsjednik Mjesne zajednice Mijo Oršolić ove je godine primio Plaketu za iznimno zalaganje pri organizaciji odlične fešte, a zahvalnice su primili i predstavnici svih KUD-ova. Sve bi ipak bilo nepotpuno kada ne bi spomenuli i dame, četiri vrsne kuharice, među kojima je i jedna doktorica dr.Ružica Vukić, te Mandica Vukić, Ružica Vukić (Mirkova) i Dragica Oršolić koje su ispekle nekoliko stotina listarića dobrodošlice za svakog gosta završnog slavlja.

 Za GIP piše: Nada Koturić

 

{jathumbnail off}