Nada Koturić
Typography

U najljepšem svečanom ruhu u znaku zvonke radosti mladih zablistala je Župa Svete Ane u Domaljevcu zbog primanja sakramenta Svete krizme. Kako i priličili takvom svečanom činu mladi su obukli najsvečanije haljine i odijela, a mnogi su pokazali koliko vole svoju izvornost i tradiciju.

Za susret s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem odjenuli su svoju posavsku folklornu nošnju i zablistali u punom sjaju. U prepunoj crkvi svete Ane kardinal Vinko Puljić predvodio je svečano misno slavlje pod kojim je podijelio sakrament svete Potvrde za 37 mladih župljana koji su tako postali duhovno i kršćanski punoljetni.

domaljevac crkva

Njih četvero su pripravu imali izvan župe, no na za taj svečani čin odabrali su svoje rodnom mjesto. -Time su potvrdili neraskidivu vezanost za svoj rodni kraj, kazao je župnik fra Anto Pušeljić u pozdravnoj riječi na početku Svete mise kardinala Puljića u pozdravnoj rijeli dobrodošlice i izraza radosti što je kardinal Vrbosanski Vinko Puljić pohodio župu zbog podjele sakramenta svete krizme i zajedništva u molitvi sa župljanima i slavljenicima.

U koncelebriranju svete mise sudjelovali su posavski svećenici među kojima je bio župnik fra Anto Pušeljić i gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić. U ozračju radosti i svečanog trenutka, u ime krizmanika toplinu dobrodošlice i zahvalnost za primanje dara Duha svetoga, kardinalu Vinku Puljiću, riječima i darovima iskazali su i krizmanici.misa domaljevac

Za susret nisu izostali ni prigodni darovi od krizmanika za dragoga gosta. Prije početka obreda krizme kardinal Puljić je uputio uvijek nadahnute i dojmljive riječi kumovima kako bi u nastavku života krizmanika bili stalna potpora, ohrabrivali ih i bili uz njih, a roditelje je pozvao da budu istinski svjedoci vjere kako bi djeci prenosili značaj molitve, sakramenata, duhovnosti.

-Uvijek poručim mladima, vi ste naše cvijeće, kao izraz nečega lijepoga.Jednako tako upućujem poruku njihovim kumovima i roditeljima da budu kroz život mladih njihova najveća potpora. kako ne bi zalutali u materijaliziranom svijetu današnjice. Materijalno treba ali da služi čovjeku ali ne smije njime gospodariti jer čovjek tada postaje rob i izgubi dušu.

Budete potpora, podrška i primjer. Duh Sveti silazi na ove mlade da ih utvrdi u čvrstoj vjeri, da postanu vjerodostojni. Ali nije Duh Sveti danas samo za njih. Svi se mi obnavljamo.domaljevac krizma

Sve vas hrabrim, neka ova župa bude župa u kojoj je Krist kod kuće, kazao je propovjednik u Domaljevcu i pozvao na jednu životnu lekciju slušanja Božje riječi u životu pojedinca. Na kraju obraćanja krizmanicima kardinal je poručio: Obdareni snagom Duha svetoga, nastavite kroz Evanđelje živjeti svoju vjeru. Nakon mise slavlje se preselilo u domove posavskih krizmanika.

Za GIP piše: Nada Koturić