Nada Koturić
Typography

Zanimljiva priča koju pratimo već nekoliko godina, jer to svojim primjerom zaslužuje, u znaku je neobičnog spoja - Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” i poljoprivrede fokusirane na populaciju mladih, i to marginaliziranu skupinu koja po završetku srednje škole nije nastavila daljnje školovanje ni pronašla mogućnost zaposlenja.

Startup poticaji

Riječ je o višegodišnjem projektu “Iuvenes Fructus” koji je počeo 2017. Aktivnosti poljoprivrednog projekta teorijske su, ali i praktičan rad u voćnjacima te dodjela pet startup poticaja za najbolje polaznike edukacije. Cilj je educirati mlade te raditi na njihovu osnaživanju u poljoprivredi tako što će tijekom jednogodišnjeg programa edukacije usvajati znanja i vještine za rad u voćarstvu. Omogućeno je i stjecanje radnog iskustva kroz volontiranje, certifikat o završenoj edukaciji te mogućnost pokretanja vlastitog biznisa.

kornica jabuke

Edukacija u povratničkoj Korinici za mlade voćare

- Ne izostaju ni nagrade za najbolje jer sredstvima želimo potaknuti njihovu nakanu da na posavskim oranicama grade svoju budućnost - ističu iz Nadbiskupijskog centra. Nije slučajno odabrano za mjesto održavanja svih edukacija maleno i živopisno selo na sjeveru BiH, povratničko posavsko mjesto Kornica. Dolazak mladih u selo donosi živo(s)t tom povratničkom posavskom selu. U Kornici je otvoren i Regionalni ured Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih u Posavini, a važna je i potpora projektu koju pruža suradnja sa Srednjom strukovnom školom Orašje te obiteljskim poduzećem Zorg In d.o.o. u Kornici.

Vlasnik tvrtke je zagrebački poduzetnik posavskih korijena Petar Lušo koji brojnim projektima nastoji potaknuti povratak i udahnuti život u rodno mjesto. Upravo u voćnjacima Zorg Ina odvija se praktični dio radionica. Polaznici imaju priliku praktično upoznati sve faze radova u voćnjaku. Sudjelovanje u edukaciji besplatno je, a za sve sudionike osigurani su putni troškovi, hrana i honorar za praktični rad. Na kraju edukacije i ove će godine pet najuspješnijih i najperspektivnijih mladih ostvariti startup poticaj za pokretanje vlastitog biznisa.

Usitnjavanje plodova

- Posljednje edukacije i predavanja bili su u znaku uzgoja voćarskih kultura, sastava tla, gnojidbe i njezina utjecaja na plod, upotrebe zaštitnih sredstava. U praktičnom dijelu polaznici su pripremali jabuke za prodaju, ali i proizvodnju rakije. Klasirali su jabuke, dio pakirali u gajbice i pripremali za prodaju. Preostale su pripremali za proizvodnju rakije, tj. uz pomoć stroja za mljevenje usitnili su plodove koje su prebacivali u kace u kojima će se vršiti vrenje.

Za Posavinu.org  piše: Nada Koturić