Nada Koturić
Typography

U povodu Međunarodnog dana bolesnih i nemoćnih, ujedno i blagdana Gospe Lurdske, u Domu za stare i nemoćne Revira u Orašju svetu misu za štićenike i djelatnike ustanove predvodio je fra Zdravko Dadić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, koji je osobito vezan uz ovu ustanovu u kojoj gotovo šest godina boravi njegova mama Ruža Kata Dadić.

Zanimljiva priča

Iskoristio je prigodu za novi susret sa svojom majkom, jednom od najstarijih među 43 stanara. Uz provincijala je bio i fra Bono Kovačević, župnik župe bl. Alojzija Stepinca u Orašju. - Odlučio sam da sveto misno slavlje predvodi otac provincijal fra Zdravko jer u ovom je domu i njegova majka, Tramošnjanka baka Kaja, koja je u poodmakloj dobi s nepune 94 godine - kazao je fra Bono te iznio zanimljivu priču vezanu uz obitelj Dadić. Želio je, kaže, ispuniti veliku želju bake Kaje da, dok je još živa i prisebna, posluša misu svog sina svećenika.

Zanimljivo je da baka nije imala priliku sudjelovati na njegovoj mladoj misi jer je to bilo u vrijeme rata 1992. kada se fra Zdravko u Vitezu zaredio za svećenika. – Prije mise baka se ispovjedila svom sinu, razgovarala s njim i to je istinski lijepa gesta da majka čuje svog sina dok još ima života u njoj - kazao je fra Bono. - Jako sam vezan uz ovu ustanovu i smatram da nema boljeg mjesta gdje danas čovjek može biti, a, uz to, u ovom domu živi i moja majka.dadici

Čovjek, kada hoda svojim životom, treba se prisjetiti - prvo da će ostarjeti, a drugo da će možda biti bolestan i to mijenja percepciju života. U nama to probudi potrebu da budemo topliji, srdačniji, otvoreniji i susretljiviji. Upravo ovakvi trenuci dopuštaju nam spoznati kako je život prolazan ako u njemu ne spoznamo ljubav, stoga me veseli da s vama danas mogu osjetiti prolaznost života - poručio je fra Zdravko. S vlasnicom doma Carmen Jurić i njezinim djelatnicima prije svete mise svjedočili smo dirljivu susretu majke i sina koji neizbježno budi goleme emocije u svakom čovjeku. Fra Zdravko je zagrlio majku i, dok ju je držao za ruku, u očima bake Kate zasjala je malena suza.

Što bliže sinu

Kako je za vrijeme mise željela biti što bliže svom sinu i slušati njegove riječi, baku Katu su u kolicima posjeli s njegove lijeve strane. - Došao sam posjetiti svoju majku, ali i sve ostale štićenike, da im uputim molitvu za njima najdraže osobe, a većinom su to njihovi roditelji i djeca. Molio sam za njihove pokojne, kao i za njihove žive da ih ne zaborave - kazao je provincijal fra Zdravko Dadić.

Za posavinu.org piše: Nada Koturić