Nada Koturić
Typography

U svijetu bosanskohercegovačkog poduzetništva rijedak je primjer da ženu izaberu da vodi neku tvrtku iako statistika uspješnosti organizacije ide njima u prilog. Takav primjer ipak smo pronašli u Poduzetničkoj zoni u Orašju, gdje tvrtku Tronex već devet godina, gotovo od njezina osnutka, uspješno vodi mlada poduzetnica Belma Hodžić Suljkanović. Projekt je krenuo od partnerstva istoimene tvrtke Tronex BV iz Nizozemske i domaće Tehno Mag d. o. o. uz potporu vlade Nizozemske, da bi danas to poduzeće djelovalo samostalno, piše Večernji list BiH.

Tajna uspjeha

Krenuli su s maloprodajom na domaćem tržištu, prvo lokalno, a zatim i s veleprodajom sitnih kućanskih uređaja i bijele tehnike s izvoznom orijentacijom. Razlog više za posjet toj tvrtki jest ne samo njezina uspješnost, žena na čelu tvrtke, već i njezini mladi djelatnici te pozitivno radno ozračje u kojem svi djeluju kao tim. Rado dolaze na posao te, kazali su nam, zadovoljni su i nemaju namjeru put Zapada. Za poduzetnički uspjeh tvrtke važna je i lokacija, a Poduzetnička zona Dusine Orašje na odličnom je mjestu, u blizini granice, tako da su vidljivi, a tržište im nije problem jer konkuriraju znatno nižim cijenama te, uz povrat poreza, kažu, osobito privlače kupce iz Republike Hrvatske.

belma hodzic

- Ja nisam poslodavac ni šefica, nego liderica. Nastojim svojom inicijativom i primjerom pokrenuti nešto, pokazati način, trud, rad i zalaganje kako bi drugi dobili poticaj - kaže nam Belma i objašnjava da nije ni imalo lako postati uspješna poduzetnica u sredini u kojoj to nije praksa.

Drukčiji koncept

- Oduvijek sam voljela izazove. Za mene je bio izazov najprije doći u potpuno novu sredinu, na posao koji zahtijeva dolazak i u drugu županiju iz posve drugačije struke jer sam završila Filozofski fakultet, imala iskustvo u oblasti obrazovanja, a da pri tome nisam imala ni starijeg kolegu koji bi mi mogao biti mentor. Od samog početka gradila sam drugačiji koncept poslovanja, vjerujući da uspjeh neće izostati iako nije sve išlo u prilog tome. Stranci su pak u meni vidjeli potencijal nužan za vođenje jedne nove tvrtke u posve novom smjeru i dobila sam priliku. Konstantno sam radila na edukaciji, usvajanju novih znanja i vještina kako bih odgovorila zahtjevima koje ova dužnost i odgovornost nose. Bilo je u početku raznih komentara u stilu "bolje je da ideš čuvati djecu nego da se zamaraš tim rizičnim poslom", no nisam odustajala.

tonex1

Naprotiv, mnogo sam radila na sebi, učila, nadogradila znanje i ovladala onim što zakon propisuje, tako da mogu osobi koja nas kontrolira po svojoj dužnosti odgovoriti na profesionalan način. Nastojala sam također zaposliti žene u servis jer smatram da one donose odgovoran rad, kreativnost i pozitivan smjer te dati priliku onima u kojima sam vidjela potencijal, a velika većina upravo je ovdje stekla prvo radno iskusvo te su danas konkurentni na tržistu rada - tvrdi mlada ravnateljica.

Neizbježna tema bila je i aktualna svjetska ekonomska kriza.

- Ekonomija je danas pogođena istodobno s tri usporedne velike svjetske krize: zbog rata, klimatskih promjena, kao i inflacije. Povećanje opće razine cijena dugoročno ugrožava poslovanje. Teška dostupnost robe, povećanje nabavne cijene, veći ovisni troškovi čimbenici su koji utječu na formiranje cijena proizvoda, a samim time i na kupovnu moć građana. Ipak se uspješno održavamo, širimo poslovanje jer smo konkurentni cijenama, čak 15 - 30 posto nižim i prilagođavamo se vremenu koje omogućava online dostupnost robe putem naše internetske stranice, OLX profila i Facebooka. Ipak, smatram da se svi poslodavci ne mogu sami izboriti tako da u konačnici i radnici, i kupci i poslodavci budu zadovoljni te da se kriza, tj. povećanje troškova života, ne bi negativno odrazili - kazala je.

Minimum administracije

Djelatnike u administraciji od početka su sveli na minimum. Uglavnom uspješno rješavaju zadatke nekoliko pozicija, pa je, uz Belmu, tek još dvoje djelatnika, ostalo su serviseri, skladištari, trgovac na online ili izravnoj prodaji. Ipak se pribojavaju odlaska mladih na Zapad jer ranije su imali 25 djelatnika, a sada im se broj sveo na 17.

tonex

- Plaće smo povećali, redovito nagrađujemo dodatno za trud i pružamo svaki drugi oblik potpore jer mnogi su u procesu daljnjeg obrazovanja. Pozitivno radno ozračje imperativ je u našem timu. Lako je odustati nailaskom na nove probleme, poteškoće i izazove, ali se ja sa svojim timom trudim pronaći način na koji možemo bolje funkcionirati, opstati i uspješno poslovati te da ove mlade ljude zadržimo u svojoj zemlji. U tome je nužno zalaganje ne samo jedne tvrtke, pojedinaca, već cijele zajednice - zaključuje Belma Hodžić Suljkanović.

Za posavinu.org piše: Nada Koturić