Nada Koturić
Typography

U Posavskoj županiji vodoopskrba je jedan od životnih i prioritetnih projekata u svim trima njezinim općinama. Iako je vodoopskrba civilizacijska tekovina koja bi se trebala podrazumijevati u ovo doba modernih tehnologija, ipak nije baš tako u trima općinama PŽ-a. Stanovnici općine Domaljevac-Šamac tek su od prošle godine dobili vodu kroz organizirani sustav vodovodne mreže, projekt koji je nastavljen i ove godine.

Kako se radi o milijunski vrijednim projektima, ranije su općinske garniture taj problem radije preskakale, no općinski načelnik Stjepan Piljić uhvatio se ukoštac s najvećim životnim problemom mještana i za sada, tvrde u poglavarstvu, projekt se nastavlja prema planu.

Bunari odlaze u povijest

Aktualna je to tema i u općini Odžak, možda najaktualnija, pa i najradosnija za mještane Vrbovca i Jošave. Iza njih je vrijeme u kojima su ljetne mjesece iščekivali sa zebnjom jer bunari bi presušili, a time bi nastali i golemi problemi s vodoopskrbom, ne samo u domovima već i za poljoprivrednike tog odžačkog područja. Konačno je osigurana pitka voda u njihovim domovima.
vrbovac

Ana Ćulap, šefica Odjela za materijalne resurse u općini Odžak, objašnjava nam kako je projekt izgradnje vodovoda u Vrbovcu i Jošavi započet još 2016. godine i odvijao se u pet faza. Od 2016. do 2019. godine izgrađen je bunar s potisnim cjevovodom, građevinski dio filtar-stanice, izgrađeno je hidrofleks postrojenje sa sabirnim bazenom od 150 m3 i cjevovod u dužini od 12,5 km mreže, omogućen priključak na vodovodnu mrežu.

Kroz te četiri faze provedbe projekata osigurana je tzv. tehnička voda, ističe Ćulap te objašnjava kako je u protekle dvije godine provedena završna, peta faza vodoopskrbe za naselja Vrbovac i Jošava. Filtar-stanica koja je bila izgrađena u prethodnom razdoblju sad je opremljena filtrima i svom potrebnom opremom te je omogućila tim projektom da stanovništvo naselja Vrbovac i Jošava ima pitku vodu. Vrijednost projekta svih faza je oko 2,100.000 KM. Financiranje projekta omogućila je Vlada Posavske županije, Općina Odžak, UNDP BiH, Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Fond za zaštitu okoliša i Vlada Federacije BiH, objašnjava Ćulap.

Voda život znači

Dragan Guberac, predsjednik mjesne zajednice Vrbovac i zastupnik u Skupštini Posavske županije, ponosno ističe značaj projekta za ostanak na tom posavskom području.

– Vrbovac ima 420 kućnih brojeva i po posljednjem popisu stanovništva oko 2000 žitelja je na području ove mjesne zajednice. Voda život znači i bez nje nema života jer, bez obzira na to koliko mi voljeli ovo područje, ne bismo mogli ovdje živjeti u budućnosti da to nije riješeno. Mi smo vodoopskrbu rješavali tako što smo imali starinske tzv. bunare, ljeto donosi probleme, pa je bilo nužno da se problem riješi. Uz to je i kvaliteta vode bila upitna. Uspješno je veliki projekt osiguranja pitke vode priveden kraju.

Zbog velikog kapaciteta bušotine, uz pitku vodu za mještane, možemo opskrbiti vodom i objekte koji su u vlasništvu Cesta Federacije BiH, na obližnjoj autocesti kod graničnog prijelaza, područje gdje su naplatne kućice, a ostavljena je i mogućnost da se pruži mreža za planirane benzinske crpke, hotele ili motele koji će, nadamo se, tu niknuti. Važno je reći da je to dobro i za naše mještane koji žive i rade u dijaspori, a ljetno vrijeme provode doma. Kada nemaju vode, i taj je dolazak bio upitan, no sada nema više takvih problema. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli da se projekt privede kraju, osobito našoj Općini i Vladi Posavske županije koja je svojim zalaganjem financijskim sredstvima doprinijela da se okonča projekt - kazao je Guberac.

Za posavinu.org GIP piše: Nada Koturić