Nada Koturić
Typography

ODŽAK-Već dva desetljeća koliko postoji „Kuća nade“ u Odžaku, ustrajno javnosti ističe kako su djecu sa posebnim potrebama zapravo djeca posebnih sposobnosti. Značajan jubilej ne obilježavaju glamurozno, već kako to čine 20.godina, skromno i uz puno ljubavi. U ovo vrijeme koronavirusa ne mogu organizirati velike predstave, iako to rado čine i imaju što prikazati, no kažu nam, htjeli su putem Večernjaka podsjetiti na svoj rad, pohvaliti se uspjesima i zajednici kazali veliko hvala za sve što za njih čini.

kuca nade 1

Preko 50 korisnika

Kroz 20 godina rada kroz „Kuću nade“ prošlo više od 100 korisnika, a danas ih okuplja preko 50. Uspjeli su osigurati suvremeni logopedski kabinet, za muziko i sno- zelen terapiju, dvoranu za fiziko terapiju, prilagođen MontesSori program, moderno opremljenu i prilagođenu kuhinju, posjeduju vlastito vozilo za prijevoz korisnika, prostor prilagođen za razne vrste radno rekreativnih radionica, terapeutski vrt za hortikulturnu terapiju i stambeni prostor za korisnike. Izdvajamo njihov veći pothvat, projekt otvaranja stambene jedinice „Skrb izvan vlastite obitelji“. Radi se o smještaju odraslih osoba bez roditeljske skrbi ili roditelji i staratelji koji nisu bili u mogućnosti brinuti se za njih.

kuca nade 900 1200

Edukacija a ne milosrđe

Ivanka Šimić koja od samog početka srcem, i uz puno zalaganja sa kolegama vodi udrugu jer, napominje, sama ne bi u tome uspjela, podsjeća kako su u svom radu krenuli iz daščare gdje su okupili djecu uz svesrdnu pomoć sestara Franjevki Marijinih misionarki, i počeli sa njima raditi, pomagati, educirati. -Možda smo ponekad bili i nesigurni u sami sebe, ali tu ste uvijek bili vi uz nas, naši sugrađani, predstavnici Općine Odžak i Vlade Županije Posavske, brojni donatori, volonteri, posebno dijaspora i mnogi drugi koji ste prepoznali rad Udruge i njezino zalaganje za našu djecu i mlade. Bez vaših malih oluja pod našim krilima, a pogotovo potpore Reda Sestara Franjevki, temelja pod našim nogama ne bi bilo ni izgrađenom prelijepog Centra, kaže Ivanka i ističe njihov trajni cilj : edukacija, rehabilitacija i osnaživanje osoba sa invaliditetom u okvirima socijalnog modela invaliditeta, a ne zastarjelog modela milosrđa i medicinskog modela.

kuca nade 1024

Veliko hvala

Kroz poludnevni boravak korisnici „Kuće nade“ sudjeluju u raznim radno kreativnim radionicama, edukacijama i aktivnostima. Oni koji ne mogu do „Kuće nade“ tim defektologa i radnog terapeuta tjedno obilazi. Inkluzivne radionice i školski program dio su njihovih stalnih aktivnosti.-Bez svih vas dragih ljudi i vaših nesebičnih djela, ove priče, svih naših sjećanja, događaja i današnjeg rada, danas ne bi bilo. Obećavamo da nećemo nikada stati da se borimo i radimo za društvo u kojem će prihvatljivost, inkluzija, jednakost biti misli vodilje u svim aktivnostima, odnosima s ljudima i gdje će prava osoba s invaliditetom biti potpuno prihvaćena i realizirana.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić