Nada Koturić
Typography

-Župa Posavska Mahala svečano je proslavila svoj patron Bezgrešno Srce Marijino svečanom misom koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić uz koncelebriranje desetak svećenika. Na početku mise nazočne je pozdravio župnik vlč. Pavao Brajinović, a na poseban visoke dužnosnike, kako je rekao, sa obje strane rijeke Save, među kojima visoko izaslanstvo Vlade RH na čelu sa državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravkom Bušić, Žanom Ćorić ispred Državnog ureda za Hrvate izvan RH i ujedno zahvalio na svoj pomoći upućenoj Posavini. Srdačna je dobrodošlica bila upućena i prof. dr. Mati Zovkić, a među dužnosnicima je bio i saborski zastupnik Ivica Mišić.

misa mahala1

Misa u Posavskoj Mahali

Nema mladih obitelji

Kada je u jednu malu župu dođe kardinal, to je čast i u normalnim vremenima, a kamoli u ovo vrijeme korone kada ništa nije onako kao što bi trebalo biti, i iz sobne sigurnosti mnogi ne prelaze prag svojih prebivališta. Kada dolazim na sam kraj svojeg pastoralnog rada i djelovanja, iznimna mi je čast dolazak kardinala, pozdravne su riječi vlč. Pave Brajinovića, župnika koji nam je kazao kako ga danas najviše zabrinjava što nema mladih obitelji, a to znači i djece. Prošle godine nije se nitko rodio, a ove nisam nikoga krstio. U župi od 460 vjernika koliko ih je bilo nakon povratka sada ih ima manje od 200. U 130 domova žive uglavnom osobe treće životne dobi, kazao nam je vlč. Pavao.

kardinal

Župa je iznikla je iz pepela sa brojnim ožiljcima

Kardinal ohrabrio u vjeri

Kardinal Vinko Puljić pridružio se župljanima u slavlju dostojanstvenog obilježavanja patrona župe i naglsio: Pridružujem se slavlju župe da bi narod ohrabrio u vjeri i izrazio svoju blizinu svim vjernicima, a osobito u ovoj župi koja se iz pepela podigla, ponovo oživjela. Ovo je župa koja nosi brojne rane iz 2. svjetskog rata i Domovinskoga rata. Nije lako sve to zaliječiti, osobito u ozračju koje niječe one istine koje su ljudi proživljavali. Zato to sve skupa trebamo gledati u vjeri i sa vjerom se nositi sa svim izazovima života. Moja je želja da se ne damo shrvati, uništiti, zanijekat, i da se ne zatrujemo jer nije lako očuvati slobodu srca u otrovnom stanju koje se nameće. Zato dolazim među ljude koji proživljavaju kušnje, da ih znaju nadići i sačuvati dostojanstvo vjernika, kršćanina i svoj identitet, kazao je u izjavi za naš portal kardinal Puljić.

vjernici

U Posavini radosno pozdravljene gošće iz Hrvatske Zdravka Bušić i Žana Ćorić

Posavina u srcu

Vezanost za Posavinu nije skrivala ni državna tajnica Zdravka Bušić: Bosanska Posavina mi je u srcu jer je preživjela jako puno kroz Domovinski rat, prošla kroz velike traume, strašna vremena i uvijek ponosno išla naprijed. Kada god imam priliku tu dođem u posjetu. Skupa sa Milasom i Žanom cijelu sam je obišla. Sada su me pozvali svećenici i vrlo rado sam se odazvala. Došla sam kao državna tajnica, ali i kao nositeljica liste 11. izborne jedinice ispred HDZ na kojoj je i aktualna ministrica iz Vlade Županije Posavske Ana Andrić. Ministarstvo vanjskih poslova radi jako puno za Hrvate izvan RH, a najviše za Hrvate u BiH. Vanjskopolitički cilj je da se BiH približi europskim integracijama. Želimo pri tome održati naše stajalište, a to je da Hrvatski narod bude konstitutivan narod, istaknula je Zdravka Bušić u izjavi za medije u Posavskoj Mahali.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić