Nada Koturić
Typography

U Tolisi, mjestu sjeveroistočne Bosne kod Orašja, davne 1823. fra Ilija Starčević osnovao je prvu pučku školu u BiH. Ususret velikom jubileju, 200. obljetnici prve pučke škole u BiH, zajednički su organizirali prvu press-konferenciju na kojoj su predstavljani svi sadržaji ove značajne manifestacije - predsjednik Organizacijskog odbora Mario Oršolić, fra Mario Jurić, gvardijan toliškog samostana i ravnateljica škole, koja je ponijela ime svojega utemeljitelja, Nataša Oršolić.

Događaj od velike važnosti

- Želimo poručiti cjelokupnoj bh. javnosti da je ovo događaj koji se ne tiče samo Tolise, Orašja i Posavine jer ovo je važan datum naše države. Želimo istaknuti da je iz Bosanske Posavine krenulo sustavno obrazovanje u našoj državi BiH - poručio je gvardijan Jurić.

tolisa

Uz samostan i školu, potporu radu Organizacijskoga odbora dali su Grad Orašje i Vlada Posavske županije. - Brojna su se književna djela i znanstveni radovi pisali o ovoj temi i svi su suglasni - fra Ilija Starčević osnivanjem prve pučke škole u BiH postavio je temelj bh. pučkom školstvu. U povodu tog jubileja kako za nas tako i za cijelu BiH usvojen je bogat program kojim je planirano tiskanje triju književnih djela: Spomenici prve pučke škole u BiH koja će nastati kao rezultat okruglog stola s kojim će ove jeseni i službeno početi sadržaji obilježavanja jubileja, održat će se međunarodni znanstveni skup "Franjevci i školstvo" koji će rezultirati tiskanjem Zbornika radova, kao i Monografije.

Tiskat ćemo i prigodne poštanske marke, organizirati izbor najboljih učeničkih radova na razini BiH te Smotru učeničkog stvaralaštva, realizirati projekt obnove škole u Tolisi - istaknuo je predsjednik OO-a Oršolić. - Obilježavamo i 100 godina izgradnje starog samostana na Raščici u Tolisi koji je odjenuo novo ruho i pretvoren je u Muzej Vrata Bosne, koji su osnovali Vlada PŽ-a i Franjevački samostan kako bi bili čuvari baštine našega kraja. Bosanski franjevci uvijek su bili uz svoj narod, ali i svoju domovinu BiH, koliko god to nekada netko ne želio priznati - jer nikada se nećemo odreći svoje povijesti. No, uvijek tražimo i svoju budućnost, stoga je iznimna važnost ove obljetnice - naglasio je gvardijan.

Vrhunski rezultati

- Prva je škola u Tolisi bila skromna zgrada s jednom učionicom, trijemom i drvarnicom. Tijekom povijesti sagrađene su četiri školske zgrade, a sadašnja je sagrađena u središtu sela, uspješna je odgojno obrazovna ustanova sa 182 učenika u 13 redovitih i dva pripremna odjeljenja i 47 zaposlenih. Učenici postižu vrhunske rezultate - naglasila je ravnateljica Oršolić.

Za Posavinu.org piše: Nada koturić