Nada Koturić
Typography

ORAŠJE-Fotografski klub Orton Orašje prvi je klub takve vrste u Bosanskoj Posavini. Već jedno desetljeće potvrđuje se i kao dobar pokretač novih multimedijalnih događanja. Fotografijom su već ispričali priču starih posavskih instrumenata, fotomonografijom „Slike iz kredenca“ od zaborava otrgnuli stare fotografije, svojim fotografijama obogatili Monografiju Županije Posavske, a kroz 15 izložbi svojih fotografija obilježene raznim temama (redovito krajem godine pa i češće) približili su prelijepu Posavinu u svojoj prirodnoj raskoši.

 
priroda

-Želja nam je da s javnošću podijelimo najljepše detalje uhvaćene u trenutku (osim ako je duža ekspozicija) iz našeg kraja, naših ljudi, običaja, ravnice, oblaka… Želimo da što više osoba zavoli fotografiju ili bar da joj bude još draža. Imamo i svoj portal na kojem bilježimo najljepše snimljene trenutke Posavine, njenih prirodnih ljepota, kulturne baštine Posavine koju svojim fotografijama čuvamo od zaborava. Svakodnevno pregledavajte nove fotografije, članke vezane za fotografiju, zanimljivosti i vijesti iz svijeta fotografije tako da s nama u Ortonu nikada nije dosadno, dapače, zabavno je, edukativno i najkreativnije provedeno vrijeme, pojašnjava predsjednik kluba Siniša Zlatarević, uz poziv svim zaljubljenicima fotografije na aktivno sudjelujte u kreiranju rada stranice Ortona.

Foto raskošne Posavine

Uz Sinišu, Daniel Dominkovića, Josip Vinkovića, fra Marinka Živkovića, Maria Oršolića, Jose Živkovića, značajne foto uratke potpisuje još dvadesetak vrijednih autora raznih zanimanja i interesa ali sa zajedničkom poveznicom - ljubav prema fotografiji.

konji

–Posavina je lijepa u proljeće, zanimljiva u ljeto, raskošna u jesen i romantična kroz zimu. Svako razdoblje ima i svoju ljepotu koju pokušavamo uhvatiti okom kamere, kažu nam iz Foto kluba Orton Orašje. Otišli su i korak dalje u sakupljanju starih fotoaparata jer tehnika, kažu, ubrzano napreduje pa je dio izložbe uvijek i u tom znaku. Ortonovci su svojim fotografijama obilježili mnoge foto projekte na području Posavske Županije od knjiga, publikacija, kalendara te video uradaka. Ne zaboravljaju pri tome kroz razne akcije biti i humano lice Posavine. Sve fotografije nastaju u takozvanim ''fotošetnjama''.Članovi su, kažu nam, vremenom postali i prijatelji.-Najviše me se dojmilo to što zajedno odlazimo u prirodu i uživamo u samom druženju, nekako se stapamo s prirodom i svatko na svoj način ističe kroz fotografiju prirodne ljepote Posavine, kaže fra Marinko.

Za Posavinu.org piše:Nada Koturić

 

{jathumbnail off}