Nada Koturić
Typography

Još jedna jesen za posavske poljoprivrednike donijela je puno nepoznanica kada je u pitanju isplativost rada u tvornici pod otvorenim nebom. Činjenica je da domaća proizvodnja u utrci s inozemnim proizvodima sve više gubi bitku zbog nekonkurentnosti, a s druge strane, cijene proizvoda vrtoglavo rastu.

Ovogodišnja jesenja sjetva u istočnome dijelu Posavine većinom je obavljena, ali pod najtežim okolnostima zbog ogromnog rasta cijena repromaterijala.

Teško je biti konkurentan

- Trostruko, pa i više, poskupjeli su neki repromaterijali. Dovoljno je spomenuti da je 100 kg umjetnog gnojiva prošle godine bilo 75 KM, a ove godine 210 KM. Po dosadašnjoj cijeni goriva i repromaterijala, a imajući u vidu da će iduće godine i "kemija" ići gore, metar pšenice trebao bi biti minimalno 100 KM. Sve je to teško pratiti i biti konkurentan na tržištu ako nema potpore domaćoj proizvodnji - ističe Vidan Grgić, predsjednik Saveza udruge poljoprivrednika PŽ-a. S njim se slažu i proizvođači duhana, voćari, pčelari. Posavskoj stogodišnjoj tradiciji proizvodnje duhana ozbiljno prijeti polagano nestajanje unatoč tomu što je nekada bio ogroman resurs Posavine, pa i Semberije, za uzgoj te kulture.

traktor

Situacija je iz godine u godinu sve teža, što je utjecalo na smanjenje zanimanja kooperanata. Jedna od najvećih bh. tvornica duhana "Bosanac" Orašje uz sebe je vezivala prije posljednjeg rata oko tisuću kooperanata. Obitelji su živjele od, kako su ga tada zvali, "posavskog žutog zlata". Danas posve drukčija slika. Proizvođača duhana je sve manje, proizvodnja je desetkovana. Među većim proizvođačima bio je i Ivo Kopić Džox.

- Odustao sam od duhana i već ga ne sadim četvrtu godinu zaredom. Ostalo je još nešto kredita koji vraćam od duga što sam radio duhan - tvrdi Ivo.

I pčelari u problemima

Skok cijena osjetili su ovih dana i konzumenti meda i pčelinjih proizvoda. S druge strane, proizvođači meda u problemima su zbog skupe proizvodnje i skoka cijena koji bi mogao ugroziti njihov plasman. S pravom se pitaju tko će plaćati skupi med. Drago Mijić, predsjednik Udruge pčelara "Trut" Orašje, kaže da se cijena meda u Posavini kreće oko 15 KM, dok ima informacije da je ona, primjerice, u Sarajevu oko 30 KM. Za razliku od pčelara, u voćarstvu su prinosi jabuka ove godine bili dobri, međutim, cijena otkupa od 50 feninga ista je već desetak godina.

Svi zajednički apeliraju na sve mjerodavne na svim razinama vlasti da se maksimalno uključe u problematiku poljoprivede kako bi se domaćoj proizvodnji dao prioritet, a time i omogućilo poljoprivrednicima da žive od svog rada.

Za Posavinu.org piše:Nada Koturić